Klebety z ciest

"Vírenie v Tirane"

(Klebety z Albánska ) 9. marca 2020, pondelok. Prílet do Tirany vyzerá pohodovo. K radu prišelcov sa blížia letiskové pracovníčky. Každá zviera v rukách dve teplomerové „pištole“. Pracovníčka mi na sekundu namieri prístroj na čelo, pozrie sa na digitálne číslo, ktoré nevidím, ozve sa „cck“ a ide sa ďalej. Nik nič nehovorí, žiadne otázky, len tiché cck, cck, cck... ako keď sa krúžkujú vtáky. Prichádzame na týždeň, na dlho vopred dohodnutý tréning o tom, ako majú neziskovky predávať svoje služby alebo produkty. Váhali sme či nemáme tréning zrušiť, hoci máme kúpené letenky, ale povedali nám, že 16 ľudí čaká a počítajú s tréningom. V krajine nie je potvrdený ani jeden infikovaný. Albánsko hlási nulu. Takže na prvý pohľad by to mohlo vyzerať výrazne bezpečnejšie ako na Slovensku. Hoci...


  • Zdieľajte s okolím

    • Dušan Ondrušek

      Dušan Ondrušek

      13.03.2020 / 7 minút čítania / prečítané 2107x

9. marca 2020 , pondelok
Takže na prvý pohľad by to mohlo vyzerať výrazne bezpečnejšie ako na Slovensku.
Hoci... Albánsko je blízko Talianska, veľa ľudí tam má rodiny, študuje tam, alebo tam pracuje. Nulový počet infikovaných môže byť aj ukazovateľom úrovne zdravotnej diagnostiky, takže ... uvidíme. Ale profesor Krčméry v čerstvom podcaste mal úvahu, že ak sa niekto v EÚ bojí infekcie, tak by sa mal schovať do krajiny, kde vírus nedorazil. Ak sa chcú ľudia vyhnúť víru, nech sa idú schovať do Albánska.

Tak sme tu. Spoločne s Kajou budeme v Tirane tento týždeň trénovať skupinu Albáncov. Nebudeme sa s ľuďmi bozkávať, ani im podávať ruky, budeme rozprávať z bezpečnej vzdialenosti. Privítal nás miestny organizátor Donie. Vysvetľuje, že počet infikovaných sa zmenil. Už to nie je nula. Oficiálne boli potvrdení prví dvaja infikovaní, otec a syn, ktorí navštívili Taliansko. Podľa klebiet, ktoré sa šíria, je ich viac, ale inštitúcie to nevedia potvrdiť, ani vyvrátiť. Chýba vybavenie pre testovanie, takže doteraz bolo otestovaných len 50 ľudí. Premiér vyzval na kľud. Odsúdil všetkých, ktorí spomínajú pandémiu a šíria tak paniku. Obvinil bývalého premiéra, že zámerne šíri nepravdy a prirovnal situáciu k šíreniu fake news, ktoré sa rozmnožili v septembri, po poslednom zemetrasení v Albánsku. Vtedy zomrelo 51 ľudí a 4000 prišlo o bývanie. Dvaja novinári Aurel Rakipllari a Daniela Grica  varovali, že na základe seizmografu v Grécku, sa zemetrasenie môže opakovať. Tisíce ľudí vtedy v panike ušli zo svojich domov, celé rodiny sa s dekami sa chceli schovať na polia alebo do svojich áut. Odchádzajúce autá upchali niektoré výpadovky. Polícia obvinila novinárov zo zámerného šírenia fake news a dala ich do väzby. Premiér Edi Rama zrušil portál, ktorý opisoval informáciu novinárov a bol kritický k vláde. Teraz hovorí, že situácia sa opakuje.  

Po mlčaní vlády o koronavíruse, ľudia vykúpili mydlá a takmer všetku dezinfekciu. Rúška nedostať. Donie vysvetľuje , že namiesto 16 prihlásených účastníkov budeme mať 12 ľudí, ktorí potvrdili, že prídu. Ostatné sa nemení.


10. marca 2020, utorok

Keď dôjdeme na miesto tréningu ukazuje sa, že je tam 7 ľudí, s tým, že ešte dvaja prídu. Tréning je dosť iný než bol plán. Účastníci nechcú spomínať to, čo sa práve deje, lebo je im to blbé, ale ani sa nesústredia na to, čo je témou tréningu. Nedívajú sa na flipchart, ale celý čas sledujú svoje mobily a každú novú informáciu z mobilov okamžite vidieť na ich tvárach. Keď sa pýtame Donieho, či to nemáme zrušiť, opakuje nám, že nie a vysvetľuje, koľkí ešte prídu. Sem-tam sa niekto ešte pridá a sem tam, niekomu zazvoní mobil a po telefonáte, odchádza.  Večerné správy včera uvádzali už štyroch infikovaných, ale teraz na internete hlásia 10 infikovaných. Sestričky a lekári signalizujú, že je ich viac.

Pandémie sú vďačným prostredím pre všetky konšpiračné teórie. Aj koronavírusu sa oprávnene obáva väčšina ľudí a ak môže, robí nejaké preventívne kroky. Máme tu ale výnimku, ktorá má povzbudiť národ, aby sa neobával. V Bulharskej televízii vystúpil veštec, ktorý divákom vysvetlil, že ich premiér Bojko Borisov sa na rozdiel od bežných ľudí nemusí obávať vírusu, pretože ho chráni mystická aura. V niektorých krajinách nepotrebujú komunikačné oddelenia a PR špecialistov. Radšej uveria veštcovi v hlavnom vysielacom čase. 

Influencerka Dana Ashlie, ktorá má stotisíce followerov na Youtube a Facebooku, oznámila, že zistila, čo je skutočným zdrojom spustenia pandémie Covid 19. Prišla s teóriou, že sa to celé začalo tým, že v čínskom meste Wuhan spustili mobilnú technológiu 5G. Už len treba nájsť vysvetlenie ako vlnenie pri 5G preskočilo na čínske netopiere, ktoré sa predávajú na trhovisku. Pri stredovekých epidémiách spravidla obvinili židov. V 80-tych rokoch minulého storočia boli už konšpirácie prepracovanejšie. V prípade epidémie AIDS ruská KGB rozšírila teóriu, že USA vyvinuli vírus HIV ako biologickú zbraň na tajnej vojenskej základni Fort Detrick. Že ju testovali na väzňoch , etnických menšinách a gayoch a len predstierali, že pôvod vírusu bol v Afrike. Vtedy boli za únik vírusu obviňovaní americkí vedci, dnes čínski.

Premiér mal prejav v televízii, aj v rozhlase. Povedal, že občania sa správajú nezodpovedne. Vláda zavrela všetky školy, kultúrne inštitúcie, verejné športové podujatia, vyzvala ľudí, aby sa vyhli všetkým miestam, kde sa zhromažďujú ľudia. Opačná rétorika ako pred dvoma dňami. Už sa nehovorí o poplašných správach, ale o varovaniach najvyššieho významu. Premiér varoval, že kaviarne sú napriek varovaniam plné, že po uliciach sa špacírujú matky s kočíkmi, že ľudia v parkoch nahusto usadení hodiny pofajčievajú a hrajú šach akoby sa nechumelilo. Mne sa zdalo, že ľudia na chodníkoch chodia tak, že robia väčšie „vyhýbacie“ oblúky a väčšie rozostupy. Alebo, že sa mi to „odstreďovanie“ iba zdalo?

 Na obede sme boli v malej reštaurácii s morskými potvorami. Do reštaurácie vstúpil nenápadný muž stredného veku a sprvádza ho veľký obézny muž v hnedom obleku. Presunuli sa do bočného reštauračného salóniku. Všetci – už len šiesti- účastníci tréningu zmĺkli a sledovali tohto muža. Čo sa deje, pýtali sme sa?  „To je ... to je ... náš prezident. Albánsky prezident si vybral „našu“ reštauráciu. No,  môže to byť náhoda? Ochranku nechal vonku, tí obsadili stôl pri dverách. Vedeli sme, že sme na bezpečnom mieste.  A že aj jedlo bude špičkové. Aj bolo.  

Albánsky prezident Illir Meta sa denne vyskytuje v médiách. Už niekoľko mesiacov je hlavnou postavou pitoreskného sporu s ústavným súdom. Ak som dobre porozumel, ústavný súd má podľa zákona každé tri roky vymeniť tretinu svojich ústavných sudcov. Keď parlament naposledy  zvolil chýbajúcu trojicu, prezident ich odmietol potvrdiť a tým ostal ústavný súd nefunkčný. Politické strany chcú za to dať prezidenta na ústavný súd, aby ten posúdil, či to prezident smie urobiť, alebo nie. Ibaže ústavný súd to nemôže posúdiť, lebo nie je kompletný (s ohľadom na počet členov). Takže je to krásny pat a nie je jasné, čo by bolo východisko. Možno by pomohla zmena ústavy. Ale na zmenu ústavy by potrebovali aj podpis prezidenta. Albánska Hlava 22.

11. marca 2020, streda
Ráno prichádza Donie so správou, že v Albánsku máme prvú obeť vírusu COVID 19. Na severe, v prímorskom meste Durres, vírusu podľahla 73-ročná žena s cukrovkou. Pred ôsmimi dňami sa vrátila z Bologne. Bolo jej tak zle, že sa ocitla v nemocnici. Personálu päť dní tajila, že bola na návšteve v Taliansku, takže sestričky a lekári pri jej vyšetrení nenosil rúško a vyšetrenie na COVID 19 nariadili pozde. Postupne sa ukázalo, že v Taliansku bola na pohrebe človeka zo širšej rodiny, kde – tak ako sa to patrí pri kondolovaní - objala a vybozkávala vyše 100 ľudí.

Správa o smrti je okamžite viditeľná aj zo správania ľudí na ulici. Ľudia si zabalili tváre do šálov oveľa tesnejšie. Niektoré ženy a babky si ten šál okolo úst kŕčovite držia oboma rukami. Pritláčajú i ho k lícam a dívajú sa do zeme. Aj mužské podskupiny, ktoré celý deň postávajú na ulici sa začínajú správať inak. Jeden z mužov, ktorý má na tvári kus obväzu v podobe rúška a ruke cigaretu, fajčí tak, že si vždy jednou rukou poodkryje obväz, potiahne z cigarety, zakryje tvár, opäť poodkryje tvár a rýchlo vyfúkne dym. Po niekoľkých sekundách opäť poodkryje obväzové „rúško“, hlbokým šlukom vdýchne dym z cigarety, tak aby pritom nevdýchol aj infikované kvapôčky zo vzduchu ... a rýchlo si „rúškom“ zakryje tvár. Teší sa, ako dobre to vymyslel. Väčšina ľudí na ulici nemá skutočné rúško. Nemajú informácie, nevedia, čo majú robiť, len počujú, že v Durres zomrela žena, podobne ako 631 Talianov, ktorí na koronavírus zomreli v poslednom čase.

Pýtame sa Donieho, ako sme na tom s tréningom. Hovorí, že by sme mali skrátiť tréning na dva dni. S úľavou súhlasíme a do ďalšej prestávky nám už Adelka signalizuje, že sa podarilo prebookovať let. Večer sa chceme rýchlo najesť a zaliezť do hotela. Ale najbližšia reštaurácia je zavretá, aj kaviareň vedľa nej a aj ďalšia a ďalšia... Potom nám dôjde, že cez obed boli na internete dve správy. Najprv, že ministerka zdravotníctva a sociálnych vecí Ogerta Manastirliu prikázala, že všetky reštaurácie a bary majú prestavať stoly tak, aby medzi stolmi bola vzdialenosť aspoň dva metre. V celej krajine majú ľudia, sedieť okolo stolov tak, aby boli od seba odvrátení a nedýchali v smere človeka, ktorý sedí oproti. Premiér navyše pohrozil, že posiela inšpektorov, ktorí budú obchádzať reštaurácie s metrom v ruke. Po ďalších dvoch hodinách vydal nový príkaz, že všetky takéto zariadenia - reštaurácie, bary, kaviarne, telocvične a trhy sa majú okamžite zavrieť. Až do odvolania. Neuposlúchnutie rozhodnutia znamená pokutu až 20 mil. leke.

Čo to znamená? Pôjdeme hľadať nejaký obchod s potravinami? Dáme si len rakiju, kvôli dôkladnej dezinfekcii žalúdka? A zvyšok bude pôst na albánsky spôsob? Našťastie po chvíli vidíme, že niektoré reštaurácie a kaviarne sú zavreté tak ... „po albánsky“. Svetlá sú zhasnuté, ale vchodové dvere sú pootvorené. A sem tam z kaviarne vyjde niekto, kto si v ruke drží horúci papierový pohár s kávou. V iných podnikoch je celá predná časť reštaurácie, tá ktorá je viditeľná z ulice, prázdna a tmavá, ale hlbšie v reštaurácii svieti slabé svetlo a dokonca tam sedia ľudia s príborom v rukách. V Egypte som takéto správanie videl počas Ramadánu. V Tirane majú zjavne viac reštaurácií ako inšpektorov.

V jednej z uličiek konečne narazíme na jednu z takýchto „zavretých“ reštaurácií. Je tam prítmie, ale vo vnútri bliká televízor. V reštaurácii nie je ani noha, ale čašník postáva pri pulte. Na otázku, či majú otvorené, odpovedá neurčito. Tak sa posadíme. Nik nás nevyhadzuje ale ani neobsluhuje. Snažíme sa vyzerať ako hladní turisti, ktorí nie sú maskovaní inšpektori. Na otázku, či majú niečo na jedenie, dostávame neurčitú odpoveď. Ale po chvíli sa na stole objaví brokolicová polievka,  aj penne s omáčkou. Nie je jasné či čašník vie anglicky tak ako my albánsky, či v nás vidí rafinovaných inšpektorov, ktorí majstrovsky predstierajú, že neprišli kvôli kontrole, alebo sme sa ocitli v nejakom úplne inom svete. Testujeme, či môžeme dostať aj Rakiju. Odpoveď je nejasná. Tak sa pýtame ešte raz. Nakoniec dostaneme jednoslovnú odpoveď, že „halal“... To všetko vysvetľuje. Namiesto Rakije si dávame horúci šafránový čaj.

12. marca 2020, streda
Médiá hlásia oficiálne číslo - 15 infikovaných ľudí, 241 testovaných.
Asi štvrtina ľudí na uliciach už nosí nejaké rúšky alebo niečo, čo sa im podobá.
Premiér oznamuje, že polícia bude posilnená aj o armádu . V mestách zriadia check-pointy s občasnými kontrolami. V niektorých severných okresoch je zákaz premávky áut.
Máme letenku do Viedne. Už len sa dostať na letisko...

Obe letušky v lietadle sú fantastické. Vyžaruje z nich kľud. Nenáhlivo postupujú od jedného pasažiera k druhému. Naklonia sa a pýtajú sa, čo si kto želá. Vedľa nás sedí obézny postarší  muž. Nervozita a strach z infekcie z neho kričí na všetky strany. Potí sa a keď sa k nemu priblíži letuška, pýta sa jej: „Nebojíte sa?“ Letuška sa mu díva do očí a pokojným hlasom pomaly odvetí: „Nie. Je to moja práca. Toto jej jej súčasť...“  


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016