Konflikty

Silná reakcia na Akadémiu dialógu: Stálo za to rozprávať sa

Čo nás túto jar dojalo k slzám? V rámci Akadémie dialógu sme ponúkli ľuďom päťtýždňovú výzvu Stojí za to rozprávať sa. Je to "samoobslužná" výzva. Ľudia si ju mohli urobiť sami, so svojimi partnermi či známymi a na konci nám mali napísať, ako im to šlo. Túto formu vzdelávania sme skúsili po prvýkrát a niektoré reakcie nás naozaj dostali. Preto so súhlasom zverejňujeme jednu z nich, silnú osobnú výpoveď ženy, ktorá nás ani našu organizáciu predtým nepoznala. Sme za ten mail veľmi vďační. Inak mimochodom, výzva je stále dostupná, ak máte chuť v predvolebnom lete diskutovať a trénovať schopnosť dialógu, nech sa páči. Link nižšie.


  • Zdieľajte s okolím

    • Zuza Fialová

      Zuza Fialová

      18.08.2023 / 1 minúta čítania / prečítané 1025x

Milá Zuza,

Známa na internete zdieľala výzvu Vašej organizácie. Že hľadá parťáka, ktorý by sa spolu s ňou pripojil k výzve a na týždennej báze sa stretával a porozprával si skúsenosti. 

Ja na rozdiel od môjho manžela nie som komunikačne zdatná, aj sa mi nechce ísť do debát s ľuďmi opačných názorov, rýchlo vzplaniem. Moja stratégia bola neriešiť to a baviť sa s tými, s kým ma to baví. Ale po rokoch má môj manžel stále viac kamarátov a známych a u mňa nastal opak. Počet ľudí, s ktorými sa chcem rozprávať, sa zužuje. Výzva mi preto prišla vhod, naučiť sa to, čo manžel dokáže a robí mu to život kvalitnejším a pestrejším.

Výzva bola veľmi zaujímavá od prvého týždňa. Priniesla staro-nové témy, pozrieť sa na veci z inej perspektívy, priniesla techniky, ktoré pomôžu pri vzniku konfliktov (alebo ako im predísť). Priniesla pomalosť, dať plnú pozornosť ostatným. Začala som nad súvislosťami rozmýšľať inak. Páčili sa mi články, výzvy, videá, tipy na knihy a filmy. O nových myšlienkach som diskutovala nielen s mojou známou na našich stretnutiach, ale aj so susedkami, známymi, s ktorými som šla do divadla, manželom, kamoškou, kolegyňami a tie debaty boli veľmi obohacujúce.

Najväčšou výzvou pre mňa je prijať ľudí, s ktorými sa vo svojom okolí trápim, ktorých myšlienky a životný štýl so mnou nesúznia, ba sú až v rozpore. Ale. Začala som viac hľadať cesty, ako by to mohlo ísť. Občas to ide a občas nie. Aj to je cesta.

Vaša výzva Stojí za to rozprávať sa bol skvele strávený čas. Dala mi nové cesty a nástroje. Aj novú kamošku, s ktorou ma bavilo debatovať.

Ďakujem Vám. Stálo to za to.

Eva Jurdíková, 7. júna 2023


Výzva Stojí za to rozprávať sa je dostupná tu

Ďalšie reakcie účastníčiek a účastníkov výzvy si môžete prečítať na našom Instagrame.


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016