Osobnostný rozvoj

"Pravidlá života", ktoré vyznával Milton Erickson

Slávny terapeut Milton Erickson dostal v 17 rokoch obrnu a celý život trpel bolesťami a pohybovými obmedzeniami. Nikdy sa na ne nesťažoval a vypracoval sa na fantastického psychiatra a psychológa, ktorý pracoval s nevedomím, vlastnou verziou hypnotickej praxe a systemickou terapiou. Inovatívny spôsob práce Miltona Ericksona s ľuďmi je legendárny. Ale ako v prípade detskej hry „na poštára“, kde je konečná správa veľmi ďaleko od tej pôvodnej, mnohé z toho, čo sa mu dnes pripisuje, nie je to, v čo naozaj veril.


  • Zdieľajte s okolím

    • Dušan Ondrušek

      Dušan Ondrušek

      28.04.2017 / 6 minút čítania / prečítané 1212x

Takže je ho dcéra  Betty-Alice Ericksonovej na základe diskusií s otcom počas jej dospievania, zachytila  "desať pravidiel", ktoré vystihujú Miltona Ericksona. Vyzerajú jednoducho a aj sú jednoduché. Betty hovorí, že Milton Erickson bol hlboko jednoduchý a jednoducho hlboký. Tu je desať pravidiel:

1. Život je tvrdá práca 

Sme jediným stvorením na svete, ktoré tvrdú prácu vyhľadáva. Žiadny iný tvor sa nebude šplhať na vrcholy hôr, len preto, že tie vrcholy existujú. Žiaden živočích nebude roky trénovať na vyčerpávajúci 42-kilometrový maratón – len preto, aby bol rýchlejší ako niekto iný a tešil sa z toho.  Ľudia sú stavaní na náročnú prácu – ak sa podarí zdolať nejaký cieľ nájdu si iný, ešte náročnejší.

2. Život je nespravodlivý 

Zlé veci sa stávajú dobrým ľuďom a dobré veci sa stávajú zlým ľuďom. Ľahko sa zmierime s nespravodlivosťou, ktorá sa nám hodí – ako keď vyhráme v lotérii, hoci to nie je férové voči ostatným, ktorí si tiež kúpili žreby, dokonca i viac než my. Intelektuálne, vieme, že život jednoducho nie je fér. Ale chceme to nevidieť. A hlavne keď sa máme porovnať so všetkými ľuďmi sveta – čo je jediné "spravodlivé" porovnanie. Každý, kto to číta, mal, a pravdepodobne aj naďalej bude mať mimoriadne bohatý život v porovnaní s veľkou väčšinou ľudí na zemi. Sme bohatší, vzdelanejší, lepšie živení, máme lepšie bývanie a viac príležitostí, ako väčšina ľudí, ktorí kedy žili na zemi. To nie je fér.Ak sa chceme sťažovať na "niečo nespravodlivé", mali by sme sa najskôr porovnať s ostatnými vo svete. Ale je typické, že si na porovnanie vždy vyberáme tých bohatších, chytrejších, mladších, lepšie vyzerajúcich ... To nie je fér.A ešte jednoduchšie – raz som na viac ako hodinu uviazol v zápche na diaľnici, na ceste na letisko. Všetci v tej zápche pred sebou videli horiaci vrak auta. Celý náš stres zmizol po jedinej vete jedného zo svedkov: "Aj keby sme zmeškali všetky naše lietadlá, stavím sa, že nik z tých áut by nemenil s tými v tom horiacom vraku."Erickson vedel, to čo vieme všetci, to čo vedia aj deti, teda čo je spravodlivé a čo nie. Niekedy však však na to vedome zabúdame.

3. Život je plný bolesti

Kým budeme nažive, budeme prežívať utrpenie. Zlomené srdcia, zlomené končatiny, rozbité autá straty práce, straty rodičov a priateľov. Budeme trpieť. Zabúdame na to, že bolesť je prirodzená - rodičia zomierajú a dúfajme, že skôr než ich deti. Ak spadneme, môžeme si zlomiť nohu. Ľudské telo nie je dokonalé – slepé črevo sa môže zapáliť, ale vieme ho operovať. Utrpeniu a bolesti sa nevyhneme. Niektoré bolesti sú prechodné. Dnešné bolesť môže byť zajtra zabudnutá. Všetci vieme, že to stojí za to žiť.  Bolesť zmizne, keď prestaneme existovať. Boris Pasternak povedal: "Aké  krásne je byť nažive ... ale prečo to vždy tak bolí?". Môj otec povedal, že veľkosť emočnej bolesti, ktorú cítime, ukazuje, koľko radosti sme schopní cítiť. Necítite veľa bolesti v srdci? Tak nemôžeš cítiť ani  veľa radosti. Naučiť sa, na čo sa zamerať, je vaša voľba.Otec cítil fyzickú bolesť väčšinu svojho života. Občas to bolo neznesiteľné. Nikdy som ho nepočula sťažovať sa. Bral to tak, že čo je, to je. Nik iný tú fyzickú bolesť nemohol zastaviť, alebo znášať ju namiesto neho.

4. Všetko končí

Vďaka Bohu! Kto chcel navždy zotrvať  v koži dieťaťa? Kto by si znova a znova chcel alebo musel pripomínať detské zlomyseľnosti, zlosť, zradu alebo zneužívanie? Bežná múdrosť a asi aj pravda je, že naozaj nemôžeme zabudnúť na nič; Je to v nás zakódované dovtedy, kým budeme mať šťastie, ž budeme mať svoju myseľ. Ale môžeme sa vzdať spomienok, ktoré nepotrebujeme – keď ich spracujeme a akceptujeme, vieme , že nič viac sa už nedá urobiť. Môžeme ich metaforicky schovať do škatule na pôjd alebo do garáže tak, ako sme odložili zimné topánky. A po čase, keď sa vrátime a otvoríme tú škatuľu, nájdeme už iba nejaké zvyšky a vyletujúce mole.

A tiež vieme, že spomienky sú nepresné – vždy nanovo si ich vytvárame vždy, keď sa snažíme  rozpamätávať si to , čo chceme povedať. Väčšina z nás je presvedčená, že nejaká udalosť sa udiala určitým spôsobom. Potom vidíme fotografiu tejto dávnej udalosti, babička je tam, ale my jej sedíme na kolenách. Výskumy ukazujú, ako sú spomienky zmeniteľné a tvárne. Samozrejme, niektoré spomienky sú úplne presné - a všetci vieme, prečo ich obhajujeme – pamäť nás robí, tým kým sme.

Cena za poznanie , že "všetko končí" je prostá a jasná. Končí aj šťastie. Spasením pre ľudstvo je, si môžeme vybrať, ktoré spomienky si zapamätáme. To že sme bolestivo prišli o rodičov, priateľov , dokonca aj o nášho nádherného psa – neznamená , že si spomienky na nich nemôžeme uchovať vo svojom vnútri. Na spomienky, ktoré sú vzácne, nesmieme zabudnúť. Musíme praktizovať ako si uchovať spomienku na tú  dvojitú dúhu, ktorú sme kedysi videli, na vianočné ráno, keď sme ležali v posteli a mysleli si, že život je úplne dokonalý. To by sme mali praktizovať.

5. Každá voľba niečo stojí

Bohužiaľ, ale aj našťastie nemôžeme poznať budúcnosť. Takže nikdy nevieme aká je úplná cena alebo prospech v dôsledku akejkoľvek voľby. Ak sa budete držať pravidiel Miltona Ericksona, tak „nie je fér“ je však "nie spravodlivé", aby ste sa obviňovali za zlé dôsledky akejkoľvek voľby, ku ktorej ste došli po starostlivej úvahe. Nemohli ste poznať všetky budúce náklady. Mysleli ste, zvažovali, spochybňovali a napokon urobili najlepšiu voľbu, ktorú ste v tom čase mohli urobiť.

Niektoré rozhodnutia sa ukážu, že budú také dobré, ako sme plánovali, mysleli a dúfali. Niektoré rozhodnutia majú neočakávané dobré alebo zlé následky. Dospelí sú nažive dosť dlho, aby to vedeli; prečo deti potrebujú rodičov, ktorí v niektorých situáciách nepopustia. Výsledkom akejkoľvek voľby môže byť poznanie, ak sa rozhodneme učiť. Ak to neurobíme, potom sa nám nepodarí poučiť sa ani zo zlého rozhodnutia. Deti to poznajú automaticky, učia sa chybami. Dokázal si už niekto uviazať šnúrky na topánkach hneď na prvý pokus?

6. Zákon priemeru je obyčajne správny - preto sa to nazýva „zákonom“ 

To, čo je očakávané a obvyklé, sa vyskytuje najčastejšie. Efektívne poisťovne to vedia. Väčšina žrebov v lotérii nevyhrá a väčšina batožiny dorazí do cieľa. Ak prijmeme opatrenia proti neočakávaným udalostiam, ak budeme používať bezpečnostné pásy, je hlúpe strácať čas na obavy z udalostí, ktoré sa pravdepodobne nevyskytujú.

7. Zmena je jediná konštanta

Týka sa vás, mňa riek, hôr, zeme – všetkého. Takže by sme mohli zistiť, ako s tým poznaním žiť, zmeniť to, čo môžeme, a žiť tolerantne (alebo šťastne!) s tým, čo my nezmeníme. Čas nemožno zastaviť alebo presmerovať. Zákon entropie vychádzal z termodynamiky, ale je relevantný aj pre naše životy a povolania. Čím viac porúch, tým viac chaosu, tým menej energie ostane k dispozícii pre produktívnejšie ciele.Prijatie reality je skutočným jadrom prístupu Miltona Ericksona. Keď prijmeme to, čo je možné alebo dokonca vhodné z hľadiska našej limitovanej kapacity, potom môžeme ovplyvniť viac toho, čo naozaj chceme.A najťažšie je rozhodnúť, čo možno ovplyvniť či dokonca zmeniť. Nemôžeme mladých ľudí donútiť, aby boli zodpovední, ale môžeme s nimi hovoriť o dôsledkoch ich konania. Nemôžeme manželovi zabrániť piť, ale môžeme sa rozhodnúť, či chceme, aby sme znášali dôsledky jeho pitia. Nemôžeme zastaviť starnutie, ale môžeme ovplyvniť spôsob akým starneme – vlastný vzhľad, hladinu cholesterolu, vlastné zdravie.

8. Ozaj dôležité je to, čo máme v hlave a v srdci

Život môže byť naplnený radosťou, radosťou a potešením; Ten istý život môže byť naplnený biedou, nešťastím a strachom. To, na čo sa zameriavame, naše definície, sa stávajú našim životom. Vnímanie je veľmi odlišné - niektorí ľudia považujú vyprážaný hmyz za  epikurejskú lahôdku. Ja si to nemyslím, ale oni to tak vnímajú. To ako vnímame minulosť, seba, vlastné schopnosti, to všetko je premenlivé. A je úžasné , ak vieme do hodnotenia skutočnosti pridať humor a zvedavosť, to najvýkonnejšie korenie. Celá zmes pocitov sa mení a zvyčajne k lepšiemu.

Erickson hovorieval "Občas zastav sa privoňaj k ruži". Naučil nás objavovať a užívať si humor v živote a vychutnávať si zvedavosť. Keď som mala 20 rokov, rozhodla som sa opustiť svoju prácu a predať všetko, čo som mala, aby som mohla odísť do Austrálie. Otec sa ani nepokúšal zmierniť moje obavy. Bol naozaj zvedavý, ako dokážem byť iná. A zvedavosť prakticky nahradila môj strach, hoci šlo o obrovský obrat v živote.

9. To, čo v živote dostávame, dostávame po zásluhe - a trochu to závisí aj od šťastia

Nik "si nezaslúži" krutých rodičov. Nik si nezaslúži vyhrať lotériu. Vo väčšine prípadov prináša odmenu príprava a tvrdá práca. Ale niekedy pomáha byť na správnom mieste v správnom čase. Príkladom sú „dot-com milionári“. Áno, pracovali veľmi, veľmi ťažko – a dopracovali sa k úžasným výsledkom. Ale boli aj na správnom mieste a v správny čas ... pred piatimi rokmi alebo o päť rokov neskôr by všetka ich tvrdá práca vyšla nazmar.

10. Život patrí Amatérom

Život bol určený pre amatérov. Všetci sme na ňom amatéri. Tak si to vychutnajme - a naučme sa, ako ho hrať lepšie. Ľudia si komplikujú vlastné životy, z jednoduchých problémov robia ťažké. Napríklad, všetci poznáme, čo sú dve najmocnejšie slová - Milujem ťa. Nič jednoduchšie neexistuje. A takisto pomáhajú štyri základné slová: „Máte pravdu, mýlil som sa“. Ale ľudia ich zriedka hovoria, hoci je to najjednoduchší a zvyčajne aj najefektívnejší spôsob, ako zvládnuť problém. Obhajujeme sa, racionalizujeme, ospravedlňujeme, znejasníme posolstvo a adresáti potom reagujú obdobne. Všetko sa zahmlieva, komplikuje a stane sa neuspokojujúcim pre obe strany. Ale je to aj radosť – veď sme amatéri. Nikto z nás tento okamih predtým nežil. Samozrejme, robíme chyby. Amatéri ich robia. A to je v poriadku. Vždy sa môžeme učiť. Amatéri to tak robia.


© skrátený preklad podľa 2017 Betty Alice Ericksonová, www.Ericksonian.info, http://ericksonian.info/articles/milton-ericksons-rules-of-life/

preložil a skrátil Dušan Ondrušek


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016