Konflikty

Keď sa nepriatelia rozprávajú, vtedy nebojujú

„Ako ma môžeš nenávidieť, keď ma ani nepoznáš?“ Túto otázku si položil Daryl Davis po prvýkrát ako desaťročný, keď ho zranili bieli ľudia počas skautského pochodu a tak pocítil na vlastnej koži rasizmus. Tento dnes svetoznámy hudobník sa pred 30 rokmi rozhodol, že si na túto otázku vypýta odpoveď od tých najpovolanejších – členov organizácie Ku Klux Klan. Vďaka týmto rozhovorom a mnohým nadviazaným priateľstvám sa desiatky až stovky zástancov rasistických myšlienok vzdalo členstva v KKK.


  • Zdieľajte s okolím

    • Zuza Fialová

      Zuza Fialová

      31.05.2018 / 4 minúty čítania / prečítané 1216x

Prvým z nich bol Roger Kelly. Na konferencii Face to Face sa s nami Daryl – tento výnimočný umelec a aktivista porozprával zoči-voči o tom, že s rasizmom sa dá bojovať iba dialógom.

Stretávate sa a diskutujete s ľuďmi, ktorí vás evidentne nemajú radi, či dokonca vás nenávidia. Nikdy ste nepocítili strach?

Nie, nebál som sa ich. Ja sa pozerám na ľudí z hnutí hlásajúcich nadradenosť bielych (white supermacy) ako na inú kultúru. Počas svojho života som sa stretol s mnohými kultúrami na celom svete. Slovensko je 56. krajinou, ktorú som navštívil. Videl som veľa kultúr, tradícií, náboženstiev a filozofií. Je to pre mňa jeden zo spôsobov uvažovania. Veď ak si on sadne so mnou a chce sa rozprávať, čoho sa mám báť?

Títo ľudia sú ale často ozbrojení a obkolesení ochrankou. Je to dobrá atmosféra na rozhovor?

Viete čo? Ja sa bojím polície oveľa viac, než pána Kellyho. Lebo keď vidím pána Kellyho v jeho rúchu a kapucni,... v mnohých ľuďoch to vyvoláva strach. Vo mne nie. Lebo ja viem, odkiaľ prichádza, viem, že ma nemá rád, viem, čo si myslí, a poznám históriu krutostí, ktoré napáchali ľudia ako on na ľuďoch ako som ja. Avšak keď vidíte policajta v uniforme s odznakom a zbraňou, tušíte čo by mal asi reprezentovať, ale nemusí to tak byť. V mojej krajine máme dlhú históriu nepriateľstva medzi čiernymi ľuďmi a políciou. Takže viete, že by mal stáť na strane rovnej spravodlivosti. Ale to nie vždy u nás platí.

V súčasnosti mnohí politici naschvál vyvolávajú v ľuďoch strach, aby sa im ľahšie vládlo. Aké sú dôsledky takejto politiky?

Áno, je to taktika. A videli sme, že zafungovala veľmi efektívne v našich posledných voľbách. A povzbudila rasistov. Ľudia sa teraz pýtajú, či sa naša krajina stáva rasistickejšou. Nie, nestáva. Tí ľudia tu vždy boli. Tá mentalita tu už bola. Ale akonáhle politický boj začal prebiehať na platforme strachu, rasizmu a ksenofóbie, povzbudilo to tých čo sú rasistami, aby sa prejavili. Povedali si: „Áno áno, konečne máme niekoho, kto to chápe. Máme ochrancu, záchrancu, niekoho, kto verí v to, za čo sa zasadzujeme.“ Takže teraz sa všetci prejavujú. Ale vždy tu boli, ibaže boli skrytí. Viem, kde boli, lebo robím túto prácu už 30 rokov, Veľa ľudí sa čuduje, odkiaľ sa to všetko vzalo, vraj to je niečo nové. Nie, vôbec to nie je nové.

Ako môžeme zabrániť tomu, že sa rasistické myšlienky stávajú čoraz populárnejšími?

Musíme spolu komunikovať. Väčšinou ľudia tvoria skupiny s podobnými názormi. Takže ak vy a ja a títo ľudia okolo sme proti rasizmu, povieme si áno, všetci súhlasíme. Urobme skupinu a poďme sa stretávať každú druhú stredu v mesiaci a rozprávať si o tom, aký zlý je rasizmus. Čo dosiahneme? Nič. Predsa vám teraz nerozprávam nič, čo by ste nevedeli. Mali by sme radšej pozvať človeka, čo je rasista, aby k nám prišiel a vysvetlil alebo vysvetlila, prečo to tak cíti. Aby sme rozumeli, čoho sa boja, čomu veria, a čo je možno nepravda. A čo z toho, čo si my myslíme o nich je možno nepravda. Musíme spolu komunikovať. Veľa ľudí, aspoň v mojej krajine, rozpráva jeden ponad druhého, jeden na druhého, alebo jeden pomimo druhého. Ja dávam prednosť tomu, aby sme sa rozprávali jeden s druhým navzájom. Pretože mám takú teóriu: Ak sa dvaja nepriatelia rozprávajú, vtedy nebojujú. Môžu kričať a revať, môžu búchať päsťou do stola, aby si presadili svoje, ale stále sa rozprávajú – nebojujú. Keď sa rozhovor preruší, pripravuje sa pôda pre násilie. Preto v tom rozhovore musíme pokračovať.

Keďže robíte výnimočné veci...

Hovoríte výnimočné? Dúfam, že raz príde deň, keď rozprávanie sa s ľuďmi, ktorí môžu s vami nesúhlasiť, bude normálne, nie výnimočné.

Stretli ste sa niekedy s odsúdením či nesúhlasom vo svojej vlastnej komunite? Ako ste tomu čelili?

Viem, že toto je jediná cesta, ako sa dá vyriešiť problém rasizmu – prostredníctvom komunikácie. Určite je veľa ľudí, ktorí si myslia, že som sa zbláznil. Ale v tom je ten vtip. Keď som začal robiť to, čo robím, veľa ľudí hovorilo, že mi šibe, a bočili odo mňa aj niektorí moji priatelia. Teraz, keď máme vo funkcii Trumpa, a pobehujú okolo neho všelijakí zvláštni ľudia, teraz mi títo priatelia volajú: „Daryl, ty poznáš tých ľudí, o čo ide, o čo ide? Povedz nám.“ Hovorím: „Keby ste ma počúvali pred 30 rokmi, vedeli by ste, o čo ide.“ Ale vážne. Vždy, keď ste priekopníkom, ak ste prvá, čo robí niečo odlišné, vždy máte okolo seba ohováračov, ktorí povedia, že ste bláznivá. Bolo to tak, keď prvý astronóm povedal, že Zem sa točí okolo Slnka. Vtedy si všetci mysleli že to my sme centrom vesmíru a Slnko sa točí okolo nás. Posadili ho do väzenia. Povedali, že je blázon. Krištof Kolumbus povedal, že zem je guľatá a nie plochá, ako si mysleli všetci. Tiež ho označili za blázna. Ak ste medzi prvými, vždy máte ohováračov. Raz im to dôjde.

Ale čo ak ide o blízkeho člena rodiny či priateľa, ktorý s vami nesúhlasí. To môže veľmi pokaziť vzťahy...

No, tak si musíte vybrať, či zostať verná svojej rodine či priateľom, alebo chcete poznať pravdu. A to je rozhodnutie, ktoré musíte urobiť sama za seba. A akékoľvek bude, musíte s ním žiť.

Čo si myslíte o našom slovenskom zvyku nerozprávať sa o politike s rodinou pri stole?

My máme u nás to isté. Nerozprávajme sa o politike, nerozprávajme sa o náboženstve... Ja s tým nesúhlasím, lebo takto žijete v klamstve. Je dôležité mať tieto rozhovory, aby sme vedeli, za čím stojíme jeden aj druhý, ale musia to byť rozhovory zdvorilé. Nemusím súhlasiť s tým, čo hovoríš, lebo neverím tomu, čo hovoríš, ale ctím tvoje právo povedať to.

Pozrite si ešte:


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016