Vzdelávanie

Hráme sa v online tréningoch

(Kratučké „energizery“ alebo „hrátky“, ktorými možno oživiť online tréningy alebo stretnutia.) Posledné mesiace sme sa s našimi tréningami, seminármi, poradami takmer všetci prešli do online podoby a stretávame sa na diaľku, kde sme spolu a súčasne každý sám pred svojím monitorom. Keďže virtuálne tréningy, semináre, porady na diaľku budú pokračovať aj po (prvej, druhej, tretej...) vlne Korony, je dobré mať v zásobe aj niekoľko desiatok drobných cvičení a „vychytávok“, ktorými dokážeme oživiť unavujúcu atmosféru, keď 20-30 ľudí sedí za monitorom a hodiny civí do tváre diskusného partnera (alebo do 20-30 tvárí, ktoré sa spoločne rozprávajú).


  • Zdieľajte s okolím

    • Dušan Ondrušek

      Dušan Ondrušek

      26.05.2020 / 7 minút čítania / prečítané 6772x


(Foto. Martin Parr, 2016)

Posledné mesiace sme sa s našimi tréningami, seminármi, poradami takmer všetci prešli do online podoby. Stretávame sa na diaľku, kde sme spolu a súčasne každý sám, pred svojím monitorom. Dúfame, že je to len dočasná situácia. Ale keďže virtuálne tréningy, semináre, porady na diaľku budú pokračovať aj po (prvej druhej, tretej...) vlne Korony, je dobré mať v zásobe niekoľko desiatok drobných cvičení a „vychytávok“ pre online akcie. Vďaka nim dokážeme oživiť unavujúcu atmosféru. Nezblázniť sa, keď 20-30 ľudí sedí za monitorom a hodiny civí do tváre diskusného partnera (alebo aj do 20-30 tvárí, ktorí spoločne rozprávajú). Energizery a hrátky najviac oceníme, keď ľudia za monitormi majú už stuhnutú chrbticu a potrebujú preladiť. Vtedy nasadíme nejakú „hrátku“, ktorou možno stratíme 1-3 minúty , ale získame úsmev na tvári, oživenie a odľahčenie nekonečnej diskusie. Pre inšpiráciu sme spísali niekoľko krátkych „hrátok“, ktoré sme objavili počas posledných dvoch mesiacov trénovania online. Pomohli a zafungovali v našich skupinách. Veríme, že zafungujú aj vo vašich.

Väčšina z nich využíva Zoom (najčastejšie Zoom Pro), ale časť z nich možno robiť aj v iných platformách. Pre istotu uvádzame aj špecifické poznámky na ktoré je potrebné myslieť.

Hrátky s vlastným menom alebo označením  

Zmena vlastného mena

Je to isté ako keby sme si počas „živého“ tréningu upravili vlastnú menovku, aby obsahovala nejakú charakteristiku. Ideme do malého obrázku, ktorý zobrazuje vlastné video. V pravom hornom rohu je označenie „ ...“ . Po ťuknutí naň vidíme funkciu „Rename“ (premenuj). Tam si prepíšeme svoje meno. Napríklad, vieme, že ľudia sa o chvíľu budú deliť do 4 skupín a 4 podskupiny majú každá niečo spoločného, takže by mali byť v podskupine spolu. Ja mám byť  v podskupine č. 4 . Tak si – na výzvu moderátora - zmením svoje meno na „4 Dušan“. Pre moderátora (hosta) bude potom mimoriadne jednoduché priradiť ma pri delení skupiny do podskupiny č. 4.

Niekedy je podstatné uviesť, ktorého mesta som, alebo z ktorej organizácie. Vtedy si zmením vlastné označenie na: „Dušan Bratislava-Petržalka“ alebo na: „Dušan PDCS“. Ak chceme deliť skupinu podľa toho, koľko rokov praxe majú účastníci (alebo v akej pozícii pracujú, alebo koľko majú detí ...) tak si do svojho mena dám označenie „3 Dušan“ a viem , že keď budeme o chvíľu hovoriť o deťoch (alebo sa na základe tohto kritéria deliť do podskupín), delenie do virtuálnych miestností bude veľmi rýchle.

Takisto môžeme svoje meno premenovať tak, že si ponecháme prvé meno, ale pridáme k nemu nejakú charakteristiku. Tá hovorí niečo o mojej povahe, alebo o tom, ako sa práve cítim, alebo o postave, ktorej sa podobám – napr. „Dušan Zvedavý“ alebo „Dušan nevyspatý“ alebo Dušan Winnetou“... Ak sa to hodí, a ak máme čas, môžem svoju charakteristiku alebo prezývku v spoločnej diskusii vysvetliť. 

V akom poradí hovoríme 

Keď sa ocitneme sme v živom tréningu zoči-voči, tak poradie ľudí pri diskusných vstupoch nie je problém. Sedíme v kruhu alebo v polkruhu a ak chceme, aby postupne prehovorili všetci, tak jednoducho budú hovoriť po poradí, napríklad v smere hodinových ručičiek. V online stretnutí ale máme problém, pretože poradie tvárí, ktoré nám ukazuje napr. zoom, je na monitore u každého účastníka iné. A navyše, poradie sa vždy posúva a premieša vždy, keď niekto vypadne, alebo sa pridá. Najčastejšie sa to rieši tak, že z človeka, ktorý  moderuje  diskusiu sa stane „vyvolávač“ a ten/tá po jednom vyvoláva ľudí, ktorí majú hovoriť. Ak nechceme, aby tá situácia pripomínala školské vyvolávanie, máme viacero možností:
a/ Moderátor vyvolá prvého človeka a ten/tá po svojej odpovedí osloví toho, kto „sedí“ na jeho monitore po jeho/jej pravej ruke. A ten/ tá keď dorozpráva, opäť osloví toho , kto zas sedí po jej/jeho pravej ruke...

b/ Moderátor urobí screenshot (fotku) ľudí zo svojho monitora a zazdieľa ju pre všetkých , takže všetci majú pred sebou tú istú kolektívnu fotku a poradie hovorenia je zjavné...

c/ Moderátor vyzve, aby ľudia hovorili v poradí podľa abecedy podľa, napríklad podľa prvého písmena svojich krstných mien. Takže začína hovoriť Adela, potom ide Dodo, potom Eugénia a... posledný v skupine hovorí Zoltán.

d/ Moderátor pozve všetkých na zdieľanú plochu (napr. cez Google slides alebo PPT alebo Miro.com) a poprosí ich, aby (cez funkciu Upload alebo Google Search) natiahli na zdieľanú plochu fotku seba. Potom sa všetci„virtuálne rozosadia“ do polkruhu alebo sa „virtuálne presunú“ na škálu s jasným poradím ľudí. Fotky na ploche monitora zobrazujú diskutujúcich.  Tí si občas môžu virtuálne presadiť na iné miesto vo virtuálnej miestnosti, ak sa im už staré miesto zunovalo. Poradie toho ako ľudia sedia, alebo ako sa presúvajú do podskupín je jasné z toho čo ľudia vidia na zdieľanom monitore.

Hrátky s obrazovým pozadím vo vlastnom videu počas online stretnutia

Najrýchlejšou cestou ako súbežne dávať odkazy v reálnom čase je využívať svoje video počas online diskusie. Stačí ísť na ikonu kamery a vybrať funkciu Choose video background (vyberte si pozadie videa) – teda miesto kde je spravidla zobrazený diskutujúci na ktorého mieri jeho/jej kamera . Diskutujúci si môže vytvoriť obrázok v podobe .jpg a nahodí túto fotku do pozadia svojho videa). Okrem zobrazenia seba je tam viacero iných možností, ktoré môžu oživiť dlhú a niekedy uspávajúcu diskusiu. Námety na úpravu svojho vide sú  napr.: 

a/ Moderátor vyzve všetkých , aby si do pozadia svojho vide dali fotku miesta na Slovensku alebo na zemeguli, ktoré sa im páči. Možno , že ho navštívili, alebo by ho chceli navštíviť  a keď ho tam ľudia nahodili , každý chvíľku (napr. na minútu.) porozpráva čo je tam zobrazené a prečo sa mu to miesto páči. Alebo ostatné hádajú, čo je na fotke a chvíľu o tom rozprávajú. 

b/ Obdobne moderátor vyzve účastníkov , aby za seba nahodili obrázok/ fotku jedla alebo nápoja , ktoré majú radi  a potom o tom diskutujú, alebo hádajú , čo vidia na obrázku. 

c/ podobným spôsobom možno za sebou zobraziť fotku známeho človeka, ktorého uznávam, krátky citát , ktorý sa mi páči, fotku detí , fotku domu/bytu v ktorom bývam, obľúbený hudobný album, obľúbenú knihu, obľúbený film alebo seriál, auto/motorku/ bicykel, ktoré chcem, pracovný nástroj ktorý zvládam/nezvládam, zviera ale rozprávková postava, ktorým/ktorou by som chcel byť,  ap.  ...

Hrátky s ukázaním predmetu alebo živého tvora priamo do kamery naživo 

Podobným spôsobom ako to bolo v prípade ukazovania statického obrázku vo svojom videu, je možné pred kameru doniesť a na chvíľu ukázať aj predmety alebo živé tvory naživo a chvíľku o nich porozprávať. Buď to môžu urobiť všetci diskutujúci (ak máme dosť času) alebo len 1-2 dobrovoľníci, ktorí na chvíľu chcú oživiť diskusiu. Takže môžu priniesť pred kameru a na chvíľu ukázať a porozprávať (alebo nechať ľudí hádať, čo to je a prečo vybrali práve tento predmet) , napríklad: 

a/ predmet alebo živý tvor, napr.: 

  •     domáci miláčik (pokojný pes, mačka, škrečok, kanárik...)   
  •     obľúbenú kvetinu v kvetináči 
  •     žiacku knižku svojho dieťaťa alebo svoju
  •     fotku z detstva 
  •     krabičku od liekov, ktorú ostatní asi nepoznajú a ostatní hádajú
  •     hudobný nástroj
  •     víťaznú cenu (soška, diplom, medaila... zo školskej alebo inej súťaže)
  •     magnetku z chladničky alebo obrázok z miesta, na ktoré máte dobrú spomienku...
  •     pokrývku hlavy (klobúk, šiltovku, šatku), ktorú nájdete doma.Nasaďte si ju na chvíľu na hlavu, a možno aj porozprávajte ako ste ku nej prišli a prečo ju nosíte alebo nenosíte

b/ číslo , ktoré so mnou nejako súvisí. Napríklad niekto napíše na papier A4 veľké číslo „27“ a ostatní hádajú, čo to je , až kým to neuhádnu, alebo kým im diskutujúci nevysvetlí ako to číslo s ním súvisí. Takže ostatní hádajú, napr.: 

- 27?  Je to veľkosť tvojej nohy? 

- je to počet rybičiek, ktoré máš v akváriu?

- je to počet jedál, ktoré vieš uvariť?

- je to počet drepov/klikov, ktoré zvládneš ?

- je to počet dní bez cigarety?  

- počet dní keď si nebol na výlete?

- počet všetkých tvojich bratancov a sesterníc, ktorí boli na svadbe

- počet tričiek, ktoré máš?

- stránka, po ktorú si schopný dočítať knižku?

- počet eur v tvojej peňaženke v súčasnosti? ...

c/ slovo a asociácia k nemu

Moderátor vyzve všetkých ( alebo niekoľkých dobrovoľníkov) aby siahli po knihe, ktorú majú po ruke. Otvorili ju na strane 29, išli prstom do 13. riadku na tej strane a prečítali prvé dve slová v tom riadku. A skúsili povedať , čo ich pri tom slove napadne, čo je možná spojitosť s témou , o ktorej sa dnes bavíme...

d/ grimasa alebo neverbálna  póza 

moderátor vyzve ľudí , aby sa zamysleli ako sa práve teraz cítia a poprosí aby na 10 sekúnd zamrzli a predviedli grimasu (iba tvár), gestiku (iba ruky zblízka) alebo postoj (t.j. poodstúpia od kamery a predvedú neverbálne postoj , ktorý charakterizuje ich momentálnu náladu  

(napr. bojovník bojuje s mečom , človek je ako Rodinov  mysliteľ, boxer po určení víťaza, medveď prebúdzajúci sa zo zimného spánku... ) 

e/ „Štafetová grimasa“
Ak je míting alebo tréning príliš dlhý, skupina si môže na 5 minút zahrať „štafetovú grimasu“ . Prvý človek si vyberie niekoho zo skupiny a Iba jemu (nie celej skupine)mu do chatu napíše: „Hráme štafetovú grimasu. Prosím ukáž teraz na 5 sekúnd svojou tvárou ako sa tváriš, keď zahryzneš do kyslého citrónu. Oslovený predvedie výraz tváre po zahryznutí do citróna a vyberie si ďalšieho človeka, ktorého poprosí, aby na 5 sekúnd zahral výraz, keď človek zavonia šálok božskej kávy... A štafeta putuje, až kým neobehne všetkých. Vtedy (po 5 min. táto hra skončila). Účastníci si vymýšľajú neubližujúce inštrukcie podľa ľubovôle, napr. : výraz keď sa zobudím a je mi zima, keď zívam a zaspávam od únavy, keď nič nechápem, keď som šokovaný, keď som dostal facku, keď si obzerám nejakú mininiatúrnu vec, keď mám umyť riad, keď som doma po dlhom čase, keď sa hrám so psom, keď sa prihováram nechápavému dieťaťu, keď sa fotím na svadobné foto, keď vyhrám rallye, keď oprávnene dostávam vynadané, keď mám flow, keď mám vypité, keď pískam, keď mi vytrhli zub, keď pijem niečo veľmi horúce, keď lížem zmrzlinu, keď si obzerám veľhory, keď som sa neočakávane ocitol v psychiatrickej liečebni, ap. ...
Túto hru nerobte bez vedomia toho, kto moderuje míting, bola by to príliš veľká škodoradosť.

f/ prípitok

Každý diskutujúci si na chvíľu prinesie pred kameru nejaký nealkoholický alebo alkoholický prípitok a symbolicky si štrngne oproti monitoru, príp. vysvetlí na čo si pripíja... 

Želáme tvorivú odvahu a dobrú atmosféru počas tréningov a mítingov. Nezabúdajme, že tieto cvičenia a energizéry sú len „obohacujúcim korením“ pre dlhé akcie online. Nemali by sme s nimi tráviť väčšinu času na mítingoch.


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016