Kritické myslenie a manipulácia

Čakať na stôl v reštaurácii? Žiadať vyšší plat?

Upadáte pri slove „matematika“ do letargie? Začínate zívať? Alebo sa vám dokonca nepríjemne zovrie žalúdok? Celkom Vás chápem, stovky hodín matematiky na základnej a strednej škole môžu navodiť takéto reflexy. Ak ste nemali šťastie na vyučujúceho, matematika sa Vám spoza školskej lavice naozaj mohla zdať ako abstraktná disciplína, určená na mučenie mladých ľudí.


  • Zdieľajte s okolím

    • Ján Markoš

      Ján Markoš

      11.01.2017 / 2 minúty čítania / prečítané 1050x

Matematika taká ale nie je. Je veľmi praktická. Napokon, preto sa zrodila: aby ľudia mohli vyriešiť celkom praktické problémy. A rozhodne nie je dôvod sa jej báť. Matematika dostala ľudí na Mesiac, pomohla postaviť Eiffelovku. Určite dokáže pomôcť aj Vám. Rád by som Vám ukázal dve životné situácia, kde základné porozumenie matematike veľmi pomôže:

    

1. Stôl v reštaurácii

Predstavte si, že prídete do reštaurácie na obed. Všetky stoly sú obsadené, pred Vami stoja ešte dve skupinky ľudí; tiež čakajú, kým sa im uvoľní stôl. Máte odísť, alebo ostať? Ako dlho budete čakať na stôl? Môžu tu pomôcť čísla?

Človek, pre ktorého je matematika živlom, by sa poobzeral po miestnosti a zistil, koľko je v nej stolov. Povedzme, že ich je 20. Potom by odhadol, koľko tu trvá obed v obednej špičke. Povedzme, že to je 40 minút; najete sa za menej, ale chvíľku trvá, kým vás čašníci obslúžia. Ak všetci hostia neprišli naraz, ale prichádzali postupne, (keď za rohom nie je veľká fabrika, je to veľmi pravdepodobné), uvoľní sa jeden stôl priemerne každých 40:20 minút, teda každé 2 minúty. No a keďže vy ste až tretí v rade, budete čakať asi 6 minút. Plus mínus, samozrejme, ale štvrťhodina to isto nebude. Či máte na obed toľko času, aby ste 6 minút počkali, to za Vás matematika samozrejme nevyrieši. To je celkom na Vás.


2. Mám žiadať vyšší plat?

Teraz si predstavte druhú situáciu. V novinách sa dozviete, že priemerný plat na vašej pozícii a vo vašom meste je povedzme 1000 euro. Vy ale dostávate len 950 a rozhodne sa necítite byť vo svojej práci podpriemerní. Je na mieste ísť rozhorčene za šéfom a vyžiadať si zvýšenie platu? 

Človek, ktorý je zvyknutý využívať v každodennom živote matematiku, by sa neunáhlil. Najneskôr tesne pred dverami šéfovej kancelárie by zastal, zhlboka sa nadýchol, prehltol hnev a začal uvažovať.

„No dobre, priemerný plat na mojej pozícii je vyšší než ten môj“, povedal by si. „Znamená to ale, že väčšina ľudí na mojej pozícii dostáva viac peňazí ako ja?“ Neznamená.

Priemer zistíme tak, že si spočítame platy všetkých ľudí a vydelíme počtom týchto ľudí. Ak napríklad na Vašej pozícii pracuje povedzme 5 ľudí s platmi 2000, 1000, 800, 600 a 600 euro, je priemerný plat presne (2000+1000+800+600+600):5, teda 5000:5, to jest 1000 euro. A predsa traja z piatich ľudí dostávajú výrazne menej ako 1000, dokonca i výrazne menej ako 950 euro.

Údaj, ktorý by nášho pomyselného zamestnanca mohol zaujímať viac, sa volá mediánový plat. Medián je také číslo v skupine čísel, od ktorého je polovica čísel väčších a polovica menších. Mediánový plat je potom taký, od ktorého je polovica platov väčších a polovica menších. Ak si vezmeme našich piatich ľudí z príkladu vyššie, priemer ich platov je síce 1000, ale medián len 800. Pretože práve dvaja zamestnanci dostávajú viac ako 800 euro (2000 a 1000 euro) a dvaja menej ako 800 euro (600 a 600 euro).

Pri otázke platov je medián vždy o niečo nižší ako priemer. Prečo? Lebo najnižší plat je daný zákonom o minimálnej mzde, kým limitom toho najvyššieho je len nebo. Platy vysokých manažérov a iných vysokopríjmových skupín vždy dostanú priemer výrazne vyššie ako medián.

Teraz Vás už asi neprekvapuje, že nižší ako priemerný plat na Slovensku má približne 58 percent ľudí...


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016