Osobnostný rozvoj

Všetci vieme rozprávať. Ale...

„A ty ich učíš rozprávať?“ "No, nie celkom," odpoviem na otázku dcéry. Spýtala sa nahlas to, čo sa podľa mňa mnohí dospelí opýtať neodvážia. Ale čudujú sa rovnako. Rozprávať predsa vie každý. Hovoríme stále. Doma, v práci, s kamarátmi, s rodinou. Od kedy otvoríme oči, kým nejdeme spať. A ja ľudí rozprávať neučím. Je to trochu inak.


  • Zdieľajte s okolím

    • Marie Stracenská

      Marie Stracenská

      13.01.2017 / 1 minúta čítania / prečítané 1518x

Prosím, porozmýšľajte:

„No a chce odo mňa KPI? Ale to som v minits postoval nášmu CEO už po predošlom konfkole a mítingu.“ „Eeeee, no, vlastne, to je jasné, proste, eeeee, no, už včera som to vybavil.“ „Jasné, bude to. Nebolo pred týždňom? Už to urobím. Áno. Určite. Čo najskôr.“ „A nemohol by si? A predsa by si nemohol? Tebe to tak dobre ide. Nikto iný to tak dobre nespraví. Môžeš, však? Dnes?“ „Takže nemáte žiadne otázky, dobre, ďakujem, dovidenia.“

Je vám niečo z toho povedomé? Primyslite si k tomu slabú artikuláciu, nervózne ťukanie perom, kývanie sa, ruky vo vrecku, pohrávanie sa s vlasmi, behajúci pohľad kade tade. Zažili ste to už?

Ako sa vám to počúva a pozoruje? A pritom, veď rozprávame stále a s každým a predsa to každý vie.

Jasné, nemusí každý rozprávať ako televízna hviezda. Ale ak niekto vedie ľudí, prezentuje im výsledky pred veľkou skupinou, občas potrebuje niečo vysvetliť, povedať zložité veci jednoducho, zapôsobiť na iných, vedieť sa presadiť, zvládať vlastný stres a trému... zíde sa, keď to „hovorí“ dobre.

A vy sami. Poznáte to strašné sucho v ústach a tmavo v hlave, keď máte povedať niečo fakt veľmi dôležité? Alebo tú bezmocnosť, keď vysvetľujete, vysvetľujete, ale oni stále nerozumejú? Alebo hnev, keď od bás niekto niečo chce v dvoch vetách, ale vy viete, že by ste o tom vedeli hovoriť dve hodiny? To, že sa radšej vyhnete kolegovi, lebo mu nerozumiete? Keď neviete, čo s rukami, ako si poradiť s prezentáciou, všetci vám radia a každý niečo iné...

Z toho všetkého je cesta von. Nie priama a instantná. Naopak. Cesta pozorovania sa. Trénovania. Pokusov a omylov. Ale je. Pomôžeme vám na ňu vykročiť. Radi a bezpečne. A budeme vašimi sprievodcami, barličkou, aj oponentmi, v rôznych, ale vám na mieru ušitých situáciách.

Príďte na kurz Ako vystupovať presvedčivo (prezentácia pred kamerou, mikrofónom, ľuďmi)


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016