Kritické myslenie a manipulácia

Vyjadrenie PDCS k zavádzajúcim informáciám v relácii TA3 "V politike"

V nedeľňajšej relácii „V politike“ dňa 5.5.2024 zazneli od poslanca Smeru R. Glücka informácie o našej organizácií, ktoré sú nepravdivé a zavádzajúce.


  • Zdieľajte s okolím

    • Karolína Miková

      Karolína Miková

      07.05.2024 / 1 minúta čítania / prečítané 209x

Na obr. je archívne foto z r. 2018, autor Rudolf Baranovič

V nedeľňajšej relácii „V politike“ dňa 5.5.2024 zazneli od poslanca Smeru R. Glücka informácie o našej organizácii, ktoré sú nepravdivé a zavádzajúce.

Prvá sa týkala transparentnosti našej organizácie, kde pán poslanec tvrdil, že PDCS nikdy neprešla auditom. Nie je to pravda, audit máme od nezávislého audítora a robíme ho každoročne. Za posledný rok ho nájdete na tejto adrese: https://backend.pdcs.sk/storage/app/media/Vyrocne_spravy/PDCS_vyrocna-sprava_2022.pdf. Taktiež tam nájdete okrem finančných informácií aj naše aktivity, nakoľko každoročne zverejňujeme výročnú správu (pozn. aktuálne pripravujeme výročnú správu za rok 2023).

Druhá nepravdivá informácia sa týka financovania pánom Sorosom. Tento hoax používajú poslanci Smeru opakovanie, keď nemajú dostatok informácií. Našu organizáciu nefinancuje pán Soros, ani žiadna z jeho nadácií. Posledných šesť rokov naša organizácia nezískala žiadny grant z Nadácie otvorenej spoločnosti.  

Tretia nepravdivá informácia bola ohľadom školení pre iniciatívu Za slušné Slovensko. PDCS neorganizovalo žiadne školenia pre túto iniciatívu. Iniciatíva Za slušné Slovensko nás požiadala o vedenie niekoľkých regionálnych stretnutí. Keďže sa naša organizácia dlhodobo a profesionálne venuje vedeniu stretnutí rôznorodých aktérov, tak sme sa rozhodli dobrovoľnícky odviesť tieto stretnutia. To znamená, že vedenie stretnutí sme ponúkli zadarmo, ako náš dobrovoľný príspevok pre túto iniciatívu.

Žiadame preto nielen pána poslanca R. Glücka, ale všetkých politikov, aby predtým, než budú uvádzať v politických diskusiách informácie o neziskovom sektore resp. o našej organizácií, aby si tieto informácie vopred overili a uvádzali ich pravdivo a presne.

Podporujeme diskusiu o transparentnosti neziskového sektora, sme však zásadne proti súčasnej podobe navrhovaného zákona z dielne SNS. Tento zákon chce značkovať neziskové organizácie, rozdeľovať našu spoločnosť a „trestať“ aktívnych občanov, ktorí pomáhajú vo viacerých verejnoprospešných oblastiach.

Karolína Miková, riaditeľka PDCS


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Karolína Miková

    Karolína Miková

    V PDCS pôsobí (s menšími prestávkami) od roku 1996... Zobraziť viac >

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016