Osobnostný rozvoj

Spider-Man v každom z nás

Mladý Peter Parker sa po uhryznutí rádioaktívnym pavúkom stáva iným človekom. Získava nadprirodzené schopnosti a po tragickej smrti svojho strýka sa rozhodne využiť svoje novonadobudnuté vlastnosti pre poslanie pomoci druhým. Nachádza sa Spider-Man v každom z nás? Spider-Man, podobne ako mnoho iných superhrdinov, má jednu spoločnú črtu – napriek nepriazni osudu sa rozhodol ísť ďalej a vydať sa na novú, hoci obtiažnejšiu životnú dráhu.


  • Zdieľajte s okolím

    • Miroslava Žilinská

      Miroslava Žilinská

      23.08.2019 / 1 minúta čítania / prečítané 1256x

Zdroj: pixabay.com

Britský psychológ Stephen Joseph sa vo svojej knihe Co nás nezabije.... : Možnosti post-traumatického růstu (vyšlo v roku 2017 vo vydavateľstve Portál, Praha) priznáva, že veľmi túžil, aby sa život komiksových superhrdinov podobal skutočnému životu. Až neskôr, po rokoch psychologickej praxe si uvedomil, že to tak naozaj je. Životné tragédie zmenia každého z nás – avšak nie každý z nás sa stane superhrdinom, ktorý sa s týmito traumami dokáže vyrovnať.

Píše: „Myšlienka transformácie prostredníctvom traumy ide proti všetkému, čo sa píše o zdrvujúcich a ničivých následkoch traumy.“ (s.12) Dnes už vieme, ako krízové situácie vyvolávajú post-traumatickú stresovú poruchu, depresie, úzkosti, môžu negatívne vplývať na naše vzťahy v rodine, schopnosť byť v živote úspešní. Čo však vieme o možnosti, ako sa stať superhrdinom práve vďaka kríze, ktorá nás v živote stretne?

Titulka knihy - vydavateľstvo Portál

Odpoveď na túto otázku hľadal autor knihy 20 rokov. Pracoval s ľuďmi, ktorí prechádzajú traumou, sám si prekonal vlastné krízové momenty v živote. Zistil, že pozitívne následky traumy sú skoro tak časté, ako tie negatívne. Trauma môže priniesť pozitívnu zmenu do nášho života a netýka sa to iba pár šťastných jednotlivocov.

Traumatická udalosť na náš život môže zapôsobiť totiž ako alarm. Zrazu sa nám vyjasní – život sa nedá vždy vopred naplánovať, dejú sa zlé veci (aj dobrým ľuďom). Život nie je samozrejmosťou. A práve nabúranie nášho vyšliapaného chodníčka môže byť začiatkom tzv. post-traumatického rastu. Odvážime sa však po ňom vydať?

Na túto otázku spoločne hľadáme odpoveď na našom tréningu Kríza a stres ako príležitosť pre rast.

Prihláste sa, ak chcete aj vy byť ako Spider-Man, nezľaknúť sa tragédií a stať sa tak lepším človekom.

Zdroj: Joseph, S. (2017). Co nás nezabije.... : Možnosti post-traumatického růstu. Praha: Portál.


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Miroslava Žilinská

    Miroslava Žilinská

    Miroslava pôsobí v PDCS ako trénerka, konzultantka... Zobraziť viac >

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016