Konflikty

Sme v tom všetci spolu

Ak ste unavení z negatívnych správ, oddýchnite si pri týchto piatich príbehoch, ktoré ukazujú rôznych občianskych aktérov a ich počínanie si v pandemickom roku 2020.


  • Zdieľajte s okolím

    • Lukáš Zorád

      Lukáš Zorád

      21.12.2020 / 2 minúty čítania / prečítané 15962x

Postupne sa pozrieme na dobrovoľný hasičský zbor zo Soblahova, partiu, ktorá pri svojich výjazdoch neskúma, v čo veríte, či koho ľúbite. Pracovníci z občianskeho združenia STOPA nám ukážu, ako sa im darí byť úspešnými pri práci s ľuďmi bez domova, ale aj o tom, ako sa k nim správali ľudia počas pandémie. Pozrieme sa aj do banskobystrického regiónu, kde sa porozprávame s predsedom Rady Bratskej jednoty babtistov na Slovensku Benjaminom Uhrinom o tom, prečo sa považuje za človeka z názorového stredu a čo to znamená a pracovníčkou Jolanou Nátherovou o tom, ako sa počas korony žilo v rómskych komunitách. Na záver nás potešia mladí energickí nadšenci s iniciatívy Zmudri.sk, ktorí so svojimi vzdelávacími videami a aktivitami prekonávajú rozdiely medzi „starými“ a „mladými“. 

Príjemné pozeranie a viac pozitívnych správ vám želáme z PDCS

Za týmito dverami všetko končí, tu ste hasič

Majú svoje rodiny, svoje záľuby, svoju prácu, ktorá ich živí, no popri tom sú aj dobrovoľní hasiči. Po celom Slovensku je ich mnoho a počas koronakrízy urobili obrovské množstvo roboty. Pozrite sa, ako sa darilo dobrovoľným hasičom v obci Soblahov v trenčianskom kraji a komu a ako pomáhali.  


Po stopách bez domova

Čo priniesla koronakríza vo vzťahu bežných ľudí k ľuďom bez domova? V občianskom združení Stopa tvrdia, že koronakríza pominie, no bezdomovectvo tu ostane. Napriek tomu neúnavne a úspešne pomáhajú ľuďom bez domova na ich ceste von. Pozrite sa do zákulisia ich terénnej sociálnej práce.


Som človekom stredu. Benjamin Uhrín

Jeho otec aj starý otec stavali mosty. Benjamin Uhrin sa o to snaží tiež, no jeho mosty vyzerajú inak.

 

 

111 pomocníkov z Banskej Bystrice 

Korona kríza zaskočila všetkých rovnako, no nie všetci mali rovnaké podmienky na jej prekonávanie. Centrum Komunitného Organizovania v Banskej Bystrici rozbehlo pomoc v rómskych komunitách a neostali v tom sami.

 Zmudri.me spoločne

Mladí či starí, to je jedno. Doma sme na nejaký čas ostali skoro všetci a na online život sme museli preorientovať významnú časť nášho každodenného života a s tým prišli nové výzvy. Jednou z nich bola produkcia kvalitného online obsahu. Ako sa k tomu postavila partia ľudí v zmudri.sk a čo sa pri tom oni sami naučili vám vo videu rozpovie Julián Gerhart.


Videá vznikli vďaka Projektu Grey, ktorého cieľom je posilňovať povedomie o sile stredu, teda ľudí, ktorí nie sú radikálne vyhranení, ktorí sami často nenachádzajú svoj hlas a svoju reprezentáciu vo verejnom diskurze, ktorí občas nadobúdajú pocit, že nepatria ani k jednej strane kultúrnych vojen, alebo naopak z každej strany majú niečo. Sú to ľudia, ktorých je paradoxne väčšina, no je ich najmenej počuť. Ľudia, ktorých krédom by mohlo byť, že „Sme v tom všetci spolu”. Je jedno, či veriaci senior, alebo nie, či ste viac liberál, alebo viac konzervatívec, alebo vlastne máte trocha z toho aj onoho. Je jedno, či sme katolícka organizácia, alebo sekulárna - pomáhame rovnako všetkým, lebo ide predovšetkým o ľudskosť.

Projekt Grey pracuje s fenoménom online a offline polarizácie spoločnosti, tým, že posilňuje zmierlivejšie naratívy, ľudský rešpekt medzi zdanlivo konfliktnými stranami, poukazuje na drobné nuansy v konfliktoch a snaží sa o hľadanie jednotiacich línií v spoločnosti.

Projekt Grey je financovaný Európskou úniou (Internal Security Fund – Police).

 


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016