Kritické myslenie a manipulácia

Predlžuje kaviárová diéta život? O kauzalite a jej sestrách

Pred niekoľkými rokmi Tyler Vigen, doktorant na Harvarde, objavil zaujímavý jav. Dokázal, že čím viac japonských áut sa v Amerike predá, tým častejšie páchajú Američania samovraždy tak, že naštartujú svoje vozidlo a v plnej rýchlosti s ním narazia do múru, stromu, prípadne úmyselne zletia z útesu. Tyler Vigen dokonca zostrojil graf, ktorý dokazuje, ako úzko spolu oba fenomény súvisia. Napokon, pozrite sa sami.


  • Zdieľajte s okolím

    • Ján Markoš

      Ján Markoš

      10.04.2019 / 3 minúty čítania / prečítané 1202x

Ako ale presne tieto javy spolu súvisia? Sú snáď japonské modely vhodnejšie na páchanie samovrážd? Alebo sú lacnejšie než európske či americké autá, a tak menej finančne zaťažia rodiny samovrahov? Inšpirovali sa snáď zúfalí občania USA japonskými bojovníkmi kamikadze?

Nevlastná sestra – náhodná korelácia

Odpoveď je prostá. Nemá zmysel hľadať akúkoľvek spojitosť. Tieto dva javy – import áut z Japonska a samovraždy - spolu nesúvisia. Vôbec nijako. Nie je medzi nimi žiadna kauzalita, žiadny vzťah príčiny a následku. Ich spoločný výskyt na tomto svete – takzvaná korelácia – je vecou obyčajnej náhody.

A Tyler Vigen to dobre vedel. Náhodné korelácie medzi dvomi nesúvisiacimi dejmi sú jeho koníčkom. Zostrojil desiatky podobných grafov. Tu je môj obľúbený, ktorý dokazuje, že konzumácia syra v USA korelovala v rokoch 2000-2009 s počtom úmrtí udusením v posteľných obliečkach.

Verím, že vás tento graf neinšpiruje k tomu, aby ste vynechali syry zo svojho jedálnička. Syry nespôsobujú smrť, a určite nie smrť v zajatí posteľnej bielizne. Ide o čistú náhodu, že práve tieto dva grafy sa tak krásne podobajú.

Náhodná korelácia je akousi nevlastnou sestrou kauzality. Niekedy sú na nerozoznanie, majú ale celkom inú DNA.

Pokrvná sestra – korelácia zastrešená inou kauzalitou

Pani Kauzalita má ale ešte jednu bližšiu, pokrvnú sestru. Aby sme sa o nej dozvedeli viac, prečítajme si kúsok textu, ktorý vyšiel v roku 2009 na sme.sk. Článok sa týka povinnosti šoférov celoročne svietiť:

Ministerstvo vnútra túto povinnosť zavádza kvôli zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky, pretože osvetlené vozidlo je lepšie viditeľné. Podľa agentúry SITA „štatistiky hovoria jasnou rečou. Vozidlá, ktoré sú osvetlené, sú o 25 percent menej často účastníkmi dopravných nehôd so smrteľnými následkami a o 50 percent menej s ťažkými zraneniami.“

Informácia v úryvku je dozaista pravdivá. Vyplýva z nej však, že medzi zapnutými svetlami a menším počtom nehôd je pravá kauzálna súvislosť?

Môže to tak byť, ale aj nemusí. Spýtajme sa sami seba otázku: „Akí šoféri si zapnú predné svetlá, aj keď ich k tomu nikto nenúti?“ Odpoveď je zrejmá: tí opatrnejší. A opatrnejší šoféri samozrejme mávajú aj menej nehôd.

Je teda celkom dobre možné, že medzi zapnutými svetlami a menším počtom havárií v skutočnosti neexistuje kauzálny súvis, ale len korelácia. Táto korelácia ale nie je náhodná. Naopak, je spôsobená tretím javom: opatrnosťou vodiča. Graficky si celú situáciu môžeme znázorniť takto:

Podobných korelácií zastrešených inou kauzalitou je celá kopa. Pozrime sa napríklad na striedanie dňa a noci. Deň vždy nasleduje po noci, noc vždy nasleduje po dni. Deň ale nespôsobuje noc, ani noc nespôsobuje deň. Obe sú spôsobené iným javom, obiehaním Zeme okolo Slnka.

Falošná superpotravina

Koreláciu spôsobenú tretím javom často využívajú ľudia, ktorí chcú zarobiť na našom zdraví. Predstavte si napríklad, že si na Facebooku prečítate takúto správu:

Kaviár zázračne predlžuje život!!! Vedci dokázali, že ľudia, ktorí jedia kaviár aspoň 2x do týždňa, žijú v priemere o 3 roky dlhšie, než tí, ktorí ho nejedia vôbec.

„To nemôže byť pravda“, pomyslíte si. „Ak by toto kaviár dokázal, ide o najfantastickejšiu superpotravinu na svete!“ Ale nie: informácia sa ukáže byť ako pravdivá. Znamená to teda, že máte utekať do supermarketu a nakúpiť kilá kaviáru, aby ste sebe a svojej rodine predĺžili život?

Samozrejme, že nie. Ani tu neexistuje medzi pojedaním kaviáru a dĺžkou života priama kauzalita, ale len korelácia zastrešená inou kauzalitou. Skúsme si odpovedať na nasledujúcu otázku: „Akí ľudia jedávajú kaviár 2x týždenne?“ Len tí, ktorí na to majú, teda bohatší ľudia z vyšších spoločenských vrstiev.

Nuž a bohatí ľudia sú schopní zaplatiť si kvalitnú zdravotnú starostlivosť, nájsť si dostatok času na relax či na šport, prípadne jesť len kvalitné a zdravé potraviny. Teda nie konzumácia kaviáru, ale množstvo peňazí na účte je tým javom, ktorý skutočne dokáže účinne predĺžiť život.

Ľudská myseľ je strašne zvedavá. Chcela by všetkému porozumieť. Hľadá teda nitky súvislostí tam, kde ich vlastne ani niet. Predpokladá preto kauzalitu tam, kde v skutočnosti panuje niektorá z jej sestier.

Zámenu korelácie s kauzalitou často využívajú všelijakí on-line manipulátori a podvodníci. Nenechajte sa zmiasť, vždy starostlivo zvažujte, ako spolu súvisia javy, ktoré sa vyskytujú takpovediac vedľa seba!

Ján Markoš je lektorom kurzu Kritické myslenie ako životný štýl.


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016