Konflikty

Popkornový sprievodca rezilienciou

Nová séria podcastov Popkornový sprievodca rezilienciou, vám ponúka hĺbavé ponory do novej témy reziliencie - odolnosti a pružnosti. Aj keď odolnosť nie je novým konceptom, koncept reziliencie je trochu obsiahlejší, pozerá sa na to, ako vieme zvládať rôzne záťažové situácie, no zároveň, či sa z nich vieme poučiť a získané skúsenosti využiť v budúcnosti. Ľudovo povedané je to o tom, ako čo najlepšie prežiť a nielenže sa pritom nezblázniť, ale dokonca vyťažiť z náročných skúseností a mať sa lepšie!


  • Zdieľajte s okolím

    • Ľubica Stanek

      Ľubica Stanek

      06.06.2023 / 4 minúty čítania / prečítané 807x

Séria prináša rôznorodé pohľady na túto tému s cieľom zlepšiť fungovanie našej spoločnosti v mnohých aspektoch. Prostredníctvom nášho podcastu budeme skúmať odolnosť z jej troch kľúčových úrovní: individuálnej, organizačnej a spoločenskej.

Odolnosť vo svojej podstate znamená schopnosť prispôsobiť sa nepriazni a čeliť jej, tak, aby sme si zachovali to, čo je pre nás dôležité. Pomáha nám negatívnu zmenu prijať a odraziť sa od nej smerom k riešeniu. Ako koncept je reziliencia študovaná a zavedená v rôznych disciplínach a odvetviach, od psychológie a obchodu až po sociológiu a prípravu verejných politík.

PDCS sa pozerá na možnosti využívania tohto konceptu pri podpore osobného rastu, riadení úspechu organizácie a formovaní odolnejšej spoločnosti ako celku. Preto sme sa podujali poodhaliť túto mnohostrannú povahu reziliencie. Pozrieme sa na jej princípy na individuálnej úrovni a porozprávame sa o tom, ako môžu jednotlivci rozvíjať svoje schopnosti, aby prekonali výzvy, zvládli stres a zachovali si pozitívne myslenie aj napriek neúspechom. Prinesieme praktické rady, poučné príbehy a rozhovory s odborníkmi, ktoré našim poslucháčom poskytnú nástroje na kultiváciu ich odolnosti na osobnej úrovni.

Naša séria podcastov sa bude zaoberať aj odolnosťou na spoločenskej úrovni. Pozrieme sa na to, ako môžu komunity budovať svoju odolnosť, aby odolali rôznym výzvam, akými sú prírodné katastrofy, hospodárske poklesy alebo sociálne otrasy, a zotavili sa z nich. Diskusiou o príbehoch jednotlivcov a komunít, skúmaním odporúčaní a zdôraznením inšpiratívnych príbehov sa pokúsime  prispieť k odolnejšej a prosperujúcej spoločnosti.


1. téma -  Bezmocní a bez záujmu. Prečo sa takto cítia mladí ľudia na Slovensku?

Majú najviac síl, plné priehrštie možností a priestor na aktívne zapájanie sa do života. Naši mladí dospelí, ktorí už poväčšinou sú zapojení do pracovného procesu alebo mu budú bezprostredne čeliť, sú veľmi dôležitou súčasťou spoločnosti. Prečo si však väčšina z nich myslí, že nemajú vplyv na verejnú politiku a politické rozhodovanie? Prečo sa cítia byť vynechaní z tvorby verejných politík, ktoré formujú predovšetkým ich budúcnosť? Pozrieme sa na to, ako mladí ľudia vnímajú seba v dnešnej spoločnosti a ako vidia svoju budúcnosť na Slovensku.

Našimi hostkami sú výskumníčka Katarína Čavojská, ktorá sa prioritne venuje témam spojeným s mládežou ako napr. participácia, či voľnočasové trendy a Valentína Sedileková, zakladateľka projektu Chuť žiť, ktorý sa venuje témam porúch príjmu potravy.

V rozhovore sa dozviete: 

  • či sme splatili spoločenký “pandemický” dlh voči mladým ľuďom a ako sa vlastne dnes na Slovensku cítia, 

  • prečo má vyše osemdesiat percent mladých ľudí pocit, že politici sa o nich nezaujímajú, 

  • čo je to “youth washing”,

  • ako môžeme posilniť mladých ľudí, aby boli pripravení na zvládanie veľkých prichádzajúcich výziev.



2. téma - Prelomové spoločenské udalosti. Dokážeme z nich čerpať posilnenie?   

Posledné roky nám priniesli množstvo výziev spôsobench udalosťami, ktoré mali a majú potenciál meniť fungovanie spoločnosti. Dnes sa budeme rozprávať o tom, nakoľko je naša spoločnosť rezilientná - teda ako dokáže reagovať na náhle krízy a nečakané zmeny. No a ako ináč to urobiť, ak nie pohľadom na blízku minulosť a spôsoby reakcie na niekoľko výrazných náhlych, náročných a krízových míľnikov našej spoločnosti.

Rozprávame sa s Oľgou Gyarfášovou, sociologičkou a politologičkou z Ústavu európskych štúdií a medzinárodných vzťahov UK a Inštitútu pre verejné otázky. Je autorkou a spoluautorkou mnohých odborných publikácií. Druhým hosťom je Jakub Kratochvil, fotograf a video fotograf na voľnej nohe. Verejnosti je známy hlavne ako spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Za slušne Slovensko.

V rozhovore sa pozrieme na to:

  • či je koncept “reziliencie” v rámci spoločenských vied nový a aký nový spekt prináša,

  • dokážeme sa poučiť z nedávnych spoločenských kríz a využiť ich potenciál pre zmenu, 

  • aké správanie lídrov a líderiek našej spoločnosti škodí a aké ju naopak posilňuje, 

  • akú rolu môžu hrať pri budovaní dôvery a solidarity v spoločnosti mimovládne organizácie.


3. téma -  Kľukaté cesty rozmýšľania. Využívajme silu slova!

Poďme na to osobne: rozprávame sa s profesionálnou koučkou a mentálnou trénerkou Petrou Zorvan ako sa na osobnej úrovni dajú prekonávať ťaživé situácie. A nebudeme sa rozprávať o jej zrejme najznámejšej klientke Petre Vlhovej, ale o princípoch, ktoré sú všeobecne platné a fungujú na všetkých. Zameriame sa na vplyv nahlas povedaných slov na našu myseľ, aj na to, ako pochopiť niektoré nastavenia našej mysle. 

Pozor, tento diel prináša aj praktické rady!

Rozprávame sa aj o tom: 

  • ako pracuje s témou “reziliencie” koučing, 

  • či dokážu koučingové prístupy  pomôcť človeka vyrovnať sa s nespravodlivosťou a diskrimináciou v spoločnosti, 

  • aké mentálne nastavenie by dnes koučka Petra Zorvan posilňovala na Slovensku,  

  • ako sa osobne mentálne vyzbrojiť a nezblázniť sa pri zvládaní mnohých naliehavých tém dnešnej doby. 


4. téma – Umelá inteligencia je dobrý sluha. Kto jej ale panuje? 

Je tu s nami desaťročia, no až explózia generatívnych aplikácií umelej inteligencie za posledný polrok podnietila nespočet odoziev a článkov. My chceme túto horúcu diskusiu posunúť ďalej a ideme sa na AI pozrieť z pohľadu reziliencie spoločnosti. Ako a na čo sme pripravení? Na čo sa máme tešiť a kde máme byť opatrní? Vieme hrozby premeniť na príležitosti?

Rozkľúčujeme to s prof. Máriou Bielikovou, riaditeľkou Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií a bývalou dekankou Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave.

V podcaste sa dozviete: 

  • kedy môžeme hovoriť o umelej inteligencii a kedy nie? Ako ho definujú vedci a používame toto označenie správne,

  • prečo nebolo volanie vedcov po polročných “prázdninách” v rozvoji AI reálne a či nám pomôžu etické štandardy vývojárov,

  • ako si zachovať ľudskú autonómnosť a čo znamená, že by sme o ňu mohli prísť, 

  • v čom našu spoločnosť dokáže umelá inteligencia posilniť a aké hrozby naopak prináša. Napríklad v oblasti vzdelávania.


Séria podcastov je súčasťou projektu Občianska spoločnosť v post-covidovej dobe: scenáre vývoja a príprava na nový normál podporeného z programu ACF - Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.  

Táto séria podcastov bola spolufinancovaná Európskou úniou v rámci projektu Ochrana hodnôt a základných práv EÚ prostredníctvom účasti verejnosti a pomocou občianskej spoločnosti v strednej Európe (PROTEUS). Za jeho obsah nesie výhradnú zodpovednosť PDCS a nemusí nevyhnutne odrážať názory Európskej únie.






    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Ľubica Stanek

    Ľubica Stanek

    Ľubica pôsobí v PDCS od júna 2022. Má veľmi blízko... Zobraziť viac >

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016