Vzdelávanie

Globálne výzvy: Ako im čelia budúci absolventi?

V letnom semestri som mala možnosť viesť kurz s názvom Globálne výzvy na Fakulte sociálno-ekonomických vied UK v Bratislave. Keďže si myslím, že jednou z vážnejších globálnych výziev súčasnosti je zastaraný prístup k vzdelaniu, snažila som sa kurz naplniť najmä množstvom otázok, na ktoré sme spolu so študentmi hľadali odpovede. Čítali sme knihy a potom ich kritizovali, pozerali sme filmy, analyzovali sme hip-hopové skladby, robili mentálne mapy, lepili kolážové plagáty, vyskúšali sme si oxfordskú debatu...


  • Zdieľajte s okolím

    • Zuza Fialová

      Zuza Fialová

      27.05.2016 / 5 minút čítania / prečítané 1158x

Riešili sme medzinárodnú bezpečnosť, klimatickú zmenu, ľudské práva, chudobu, energetickú budúcnosť a podobné ťažké, navzájom súvisiace témy. Jedným z výstupov bola súťaž o najlepší blog či status na sociálnych sieťach o globálnej výzve.


Je fantastické, s akým zápalom sa všetci do toho pustili. Víťazi sú nakoniec traja a okrem knihy D. Ondrušeka Sop Sum Sum výhercovia Martin Staško, Nina Haluščak a Martin Krupánszki získali uverejnenie svojich textov na našich stránkach. Tu sú teda v pôvodnom znení:

1. Martin Staško: Biodiverzita našej planéty ako globálna výzva?

Prečo je biodiverzita dôležitá? V najkratšej možnej verzii je zhrnutie nasledovné. Príroda nám poskytuje zdroje, bez ktorých by sme ako druh neprežili a samozrejme tým, že ju ničíme ohrozujeme seba ale aj všetky ostatné druhy žijúce spoločne s nami na Zemi. Tieto zdroje sú dôležité pre život, ekonomiku sveta, potešenie. Význam druhovej rozmanitosti je obrovský, keďže každý druh má svoju špecifickú funkciu v reťazci života a čím menšia bude biodiverzita, tým ťažšie sa bude príroda (aj my) schopná adaptovať rôznym zmenám či už klimatickým alebo aj následkom prírodných katastrof. Vo všeobecnosti všetkým organizmom ekosystém poskytuje podmienky na rozvoj, život a evolúciu. V histórii našej planéty nastalo 5 veľkých vymieraní, pri ktorých zanikli mnohé druhy v celkových číslach viac ako 75% pri každej z týchto udalostí. Všetky nastali pričinením prírody. Posledné veľké vymieranie druhov nastalo pred 65,000,000 rokmi, to zabilo dinosaury a umožnilo novú cestu evolúcie, až k človeku - druhu, ktorý môže byť(je) zodpovedný za vymieranie s poradovým číslom 6.

Momentálne je samozrejme takéto tvrdenie predmetom debaty, keďže považované za jedno z veľkých vymieraní to môže byť až po úbytku 75% druhov. Netreba ale váhať s riešením a dialógmi, pretože ak budeme čakať až na toto číslo, môže byť neskoro. Už dnes ale podľa vedcov dochádza k oveľa rýchlejšiemu vymieraniu (1,000 – 10,000 krát) ako by tomu bolo v prípade prírodného vymierania. Len čo sa stavovcov týka, od roku 1970 sme vyhubili až 52% populácie vo svete, pričom mnoho z týchto percent sú druhy, ktoré už nikdy neuvidíme. Dôvody: viď obrázok.

Ak tento trend bude pokračovať v priebehu storočia môžeme stratiť odhadom 50% až 75% percent všetkých druhov. Celkové číselné predpoklady sa líšia, pretože samozrejme nie je možné určiť všetky druhy žijúce na planéte. Podľa WWF však môžeme prichádzať o 0.01-0.1% druhov ročne, čo pri celkovom počte zaznamenaných druhov (2 milióny) vychádza na 200 až 2,000. Odhady ale hovoria o ďalších miliónoch nezaznamenaných druhov (až 14), čo by čísla značne zhoršovalo.

"No tak je menej včiel, rýb, cicavcov, druhov stromov a plodín, no a čo, že už pravdepodobne nikdy neuvidíme za pár desiatok rokov možno až polovicu všetkých druhov organizmov na planéte Zem. Prečo sa mám zaujímať o čoraz viac vychudnuté polárne medvede alebo o bizóny, ktorých kedysi behalo po svete 60 miliónov a dnes ich rátame ledva na státisíce? Nevadí mi, že zanikajú koralové útesy sveta, aj tak nemám na to sa tam ísť potápať. Nezaujímam sa o masívny úbytok ulitníkov následkom acidifikácie oceánu, ja predsa nejem mušle a morské plody Ubúdanie druhov voľne žijúcich v prírode je v poriadku, veď si ich pozrieme v ZOO."

Ľudstvo sa snaží zachrániť samé seba pred skazou, ktorá nás pravdepodobne čaká. Kto ale zachráni živočíchy a biodiverzitu jediného miesta vo vesmíre (zatiaľ), na ktorom existuje život a zďaleka nie vďaka nám. Sme naozaj (jedinými) pánmi tohto Sveta?

Filmy pre každého kto sa zaujíma ale aj nezaujíma o túto tému. http://www.imdb.com/title/tt1618448/?ref_=nv_sr_1 http://www.imdb.com/title/tt0497116/?ref_=nv_sr_1

‪#‎biodiversity ‪#‎massextinction‬ ‪#‎anthropocene‬

2. Martin Krupánszki: Krv v mobiloch

Vedeli ste, že v mobiloch sa nachádza krv? Vedeli ste, že tá krv môže byť aj vo vašom mobile? Vedeli ste, že kúpou mobilného telefónu podporujete najväčší vojenský konflikt od skončenia druhej svetovej vojny? Drvivá väčšina minerálov potrebných na výrobu mobilných telefónov sa ťaží v Demokratickej republike Kongo (tantal, kobalt meď,...). Tento fakt, ktorý sa na prvý pohľad zdá ako veľká výhoda a faktor, ktorý by mohol podporovať domácu ekonomiku a zvýšiť životnú úroveň domáceho obyvateľstva, však uvrhol túto africkú krajinu do občianskej vojny s viac ako 5 miliónmi obetí. Veľké množstvo baní je v rukách ozbrojených skupín bojujúcich proti vláde. A práve v týchto baniach pracujú tisíce detí, ktoré neraz zaplatia za náš mobil svojim životom. Ťažba tzv. konfliktných minerálov je sprevádzaná porušovaním ľudských práv a utláčaním obyvateľstva. Ba čo viac, ozbrojené skupiny, ktoré profitujú z nelegálnej ťažby týchto minerálov v mnohých prípadoch vytláčajú miestne obyvateľstvo z území, kde sa suroviny nachádzajú, a to naozaj hrôzostrašným spôsobom – ako nástroj zastrašovania používajú znásilňovanie žien. Bojujúce gangy majú na svedomí už viac ako 300 000 znásilnených žien. Nútené detské práce, prostitúcia maloletých dievčat, prestrelky a korupcia – to všetko je každodennou realitou, ktorá je podporovaná miliónmi ľudí po celom svete a to jedným jediným aktom – kúpou mobilného telefónu.

Ak si budete nabudúce kupovať telefón, spomeňte si na tieto tvrdé a kruté fakty. Zamyslite sa nad tým či naozaj potrebujete každý rok nový mobil, a či cena za nový mobil už nebola dávno zaplatená. Ľudským životom.

3. Nina Haluščak: Zamrznuté konflikty (Нина Галущак: «Замороженные конфликты»)

Я считаю, что тема «Замороженных конфликтов» на сегодняшний день достаточно актуальна, не только из-за текущих проблем в мире, но и потому что мы видим, что существующее международное право достаточно слабое. Примеров таких конфликтов много, если открыть страничку в Википедии – Замороженные конфликты, как минимум 9 таких найдете: Арабо-израильский конфликт — противостояние в Газе; Гражданская война в Китае — конфликт вокруг Тайваня; Разделение Кореи; Грузино-абхазский конфликт; Грузино-южноосетинский конфликт; Индийско-пакистанские отношения; Кипрский конфликт; Приднестровский конфликт; Карабахский конфликт. Как часто Вы слышите о данных проблемах по телевизору или читаете о них в газетах? Скорее мы по телевизионным новостям услышим, как в Китайском зоопарке родилась пандочка, нежели о гражданской войне.

Сегодня возобновился в «Медиа» Карабахский конфликт, который начался еще с 90-х годов. К сожалению, данный конфликт и не прекращался, просто действия немного «активизировались» и журналисты начали писать в блогах, колонках журнальных, ну и конечно показывать кратко в телевизионных новостях. Да! В нашем модернизированном мире снова «Война», давайте поддержим и дадим помощь странам. А теперь следующий вопрос. Достаточно ли гуманитарной помощи или «санкций» для решения конфликта? Сегодня конфликт и на территории Украины, только к сожалению демократический путь решения не работает и международная система не достаточно сильна, что прогнозирует и данной территории статус «Замороженных конфликтов». Вот к примеру еще Грузино-абхазский конфликт, Республика Абхазия – частично признанное государство, которому «очень помогает» Российская Федерация. Вы что-нибудь слышали об Абхазии, как у них ситуация сегодня? Не буду делать рекламу, но пару лет назад вышла передача, где двое ведущих путешествовали по постсоветским штатам. Я была шокирована, такое ощущение, что бомбить закончили вчера и сейчас путь восстановления. Только бомбить закончили, много лет назад и просто ничего не делается, но великая держава Россия помогает. Европейский Союз крайне обеспокоен, но на уровне беспокойства и решаются вопросы. Для меня Российская Федерация, как грубо бы не звучало, напоминает Монголо-татарскую орду, которые приходили, завоевывали территорию, разрушали ее и потом просто покидали, оставляя в пункте завоеваний. Сегодня только 21 век, а не 13 век. В сфере «Замороженных конфликтов», я бы назвала Россию «специалистами». Еще бы упомянула конфликт в Сирии. «Арабская весна» - революция за демократический путь и против авторитарных режимов, один из успешных примеров движения в сторону демократии. Только в Сирии с 2011 год продолжается вооруженный конфликт, одно из причин за путь «нерешенной демократии», но ЕС крайне обеспокоены сегодняшним «миграционным кризисом», сирийскими беженцами… На сегодняшний день «Замороженные конфликты» все чаще начинают упоминаться, но хуже всего, наличие таких конфликтов растет и это факт. Что и есть на сегодня «Глобальная проблема» в нашем маленьком «безопасном» и цивилизованном мире!

GlobalChallenges ‪#FrozenConflicts‬ ‪#‎CivilizedWorld

Výber: Zuza Fialová


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016