Osobnostný rozvoj

Dosť bolo time managementu

„Keď som nastupovala do prvej práce, iba som začínala používať diár, ktorý bol asi toho najmenšieho možného formátu. Neprešlo ani pár týždňov a úlohy sa mi do diára nezmestili. To však nebolo to najhoršie. Mala som pocit, že všetky tie povinnosti sa nezmestia ani do môjho pracovného života.


  • Zdieľajte s okolím

    • Miroslava Žilinská

      Miroslava Žilinská

      16.08.2018 / 3 minúty čítania / prečítané 1150x

Vtedy som objavila time management, ktorý bol ako dar z neba. Naučil ma robiť si zoznamy úloh, plánovať a organizovať sa. Pracovala som efektívne, na úlohy a deadliny som už nezabúdala. Vďaka „dobrému“ time managementu som ale aj rovnako vedela, s čím meškám už pol roka a že opäť nemám čas ísť plávať. Ušetrený čas, ktorý time management sľuboval, zostával nedosiahnuteľný. Rovnako bola nedosiahnuteľná spokojnosť či radosť, po ktorej v živote túžime.“ (zo skúsenosti riadiacej pracovníčky mimovládnej organizácie)

Nekonečné porady, nekonečné zoznamy úloh na jednej strane a na strane druhej, jasná konečnosť – deadline či pracovná doba. Time management nás väčšinou učí, resp. snaží sa naučiť, ako zvládnuť objem práce, ktorý máme v pracovnom čase, ktorý máme k dispozícii. Učí nás ako byť produktívni. Povedzme si však úprimne, darí sa mu to?

Problémy nástrojov time managementu

  1. Práce pribúda. Time management sa stal dvojsečnou zbraňou – šetrí nám čas, aby sme mohli pracovať ešte viac. Kto z vás odíde z práce skôr, pretože dnes už splnil všetky naplánované úlohy? Väčšina z nás v takejto, väčšinou veľmi vzácnej chvíli, sadne k e-mailom a začne ďalšie vybavovačky. Fakt, že máme plný diár málokedy zabráni tomu, aby sme si dohodli ešte nejaké to stretnutie či úlohu – proste to tam nejako vopcháme, nie? Produktivita a zaneprázdnenosť sa stali módnymi doplnkami, ktorými hodnotíme úspešnosť človeka. Preto si ich mnohí z nás ani nedovolia odložiť.

  2. Nemusia priniesť spokojnosť. Viaceré výskumy potvrdzujú, že ľudia so zvládnutým time managementom vykazujú väčšiu spokojnosť so životom a prácou. Ale úprimne si odpovedzte – spôsobuje vám váš zoznam úloh na dnešný deň radosť? Problémom týchto výskumov totiž je, že ich zistenia ľahko môžeme otočiť – ľudia, ktorí sú optimisticky a spokojne naladení vedia lepšie pristupovať k manažmentu času a práce. To znamená, že si time management robí trochu neoprávnené zásluhy.

  3. Zdravie je v nich priorita iba na oko. Keď vám na stole pristane horiaca úloha, čo urobíte? Za A) odložíte všetko menej prioritné, ospravedlníte sa u vedenia z porady alebo za B) poviete si, že dnes ostanete trochu dlhšie a tú posilňovňu dnes (opäť raz) zrušíte. Myslím, že v možnosti B sa mnohí nájdeme, pričom môže variovať od toho, že nejdeme cvičiť, zdravo si nenavaríme až po to, že dnes budeme menej spať.

Tak, ako pri spokojnosti, výskumy síce dokázali, že u ľudí s dobrým time managementom badať lepšie zdravie, no opäť nemusí ísť o kauzálny vzťah. Vygúglite si „time management tips“ – odporúčania, aby ste sa starali o seba a svoje zdravie nájdete, ak vôbec, na poslednom mieste.

Dá sa pristupovať k času inak?

„Nič nestíham,“ no stále sa môžeme tešiť z narodenín priateľa.

Foto: Veronika Žilinská

Time management môže byť filozofiou o tom, ako žiť zmysluplný život v čase, ktorý nám je pridelený.[i]

A keďže filozofia je hlavne o pýtaní sa, mali by sme si začať klásť otázky.

Zopár vám ponúknem na inšpiráciu:

Ako si predstavujete váš ideálny týždeň? Čo by ho napĺňalo? Ako veľmi sa to líši od podoby vášho aktuálneho týždňa?

Ak by sa odteraz nič zásadné vo vašom živote nezmenilo, boli by ste spokojní a prežili šťastný život?

Kebyže odchádzate zajtra na dôchodok, ako by sa zmenil váš život? V čom by bol lepší a v čom horší? Prečo?

Time management ako filozofický prístup nám môže skutočne ponúknuť viac ako len nástroje na organizovanie času (v práci), o čom sa môžete dozvedieť viac na našom otvorenom kurze Time manažment inak.

Dokončenie príbehu

Riadiaca pracovníčka mimovládnej organizácie z úvodu som ja, lektorka, ktorá sa s pokorou postaví pred vás na tomto kurze. Sama som si totiž v istom bode môjho života položila otázky vyššie. S hrôzou som zistila, že projekt v práci síce odovzdám tip-top, no doma ma čaká niekoľko týždňov nezmontovaný nábytok (a ja večer nemám na čom sedieť). Vedela som si predstaviť tisíce vecí, ktoré by som robila, ak by som zajtra išla na dôchodok. Ale tie aktivity by ma tešili už dnes.

Dodnes mám diár, plánujem a robím si zoznamy úloh. No ak práve dozrievajú ríbezle, z ktorých sa u nás robí víno, nájdete ma podvečer v záhrade, hoci v diári je určite ešte pár pracovných úloh, ktorým by som sa mohla venovať.

Na kurze si preto skúsime zobrať to najlepšie z nedokonalých nástrojov time managementu a trochu si pofilozofovať o tom, ako žiť život – môžeme to nazvať šťastne, spokojne, zmysluplne, work-life balanced, hlboko, mindfully, atď. – v čase, ktorý máme k dispozícii.

[i] Inšpirované: TEDx Talks - The Philosophy of Time Management | Brad Aeon | TEDxConcordia Dostupné na www.youtube.com/watch?v=WXBA4eWskrc.


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Miroslava Žilinská

    Miroslava Žilinská

    Miroslava pôsobí v PDCS ako trénerka, konzultantka... Zobraziť viac >

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016