Konflikty

Ako to robil Kristus

Kresťan, otec, politológ, obchodný konzultant a občiansky aktivista Bálint Szabadkai verí, že porozumenie medzi kresťanmi a LGBT ľuďmi je nielen potrebné, ale aj možné.


  • Zdieľajte s okolím

    • Zuza Fialová

      Zuza Fialová

      16.05.2018 / 2 minúty čítania / prečítané 1257x

Na konferencii Face to Face sme sa s Bálintom o tom rozprávali zoči-voči.

Je reálne viesť dialóg medzi kresťanmi a LGBT skupinami?

Ak máte dvoch ľudí, ktorí sa navzájom rešpektujú, dialóg je vždy možný.

A je to vôbec v súčasnosti dôležité?

Určite áno. V Maďarsku nie je príliš veľa priestoru a príležitostí na to, aby sa tieto dva typy ľudí stretli. Väčšina kresťanov nemá žiadnu osobnú skúsenosť s LGBT ľuďmi, a ak aj majú, nemyslia si, že títo ľudia potrebujú nejaký zvláštny prístup ako skupina, alebo že by si vyžadovali zvláštnu pozornosť v nejakom ohľade. Alebo si myslia, že sa ich to netýka. Na druhej strane, väčšina LGBT ľudí považuje kresťanov za niekoho, kto je mimo ich sveta. Nie sú teda v každodennej komunikácii a prevažne si myslia, že nemôžu byť spojenci. Je veľmi ťažké prelomiť tieto bariéry. Našou hlavnou misiou je sprostredkovať im príležitosť porozprávať sa.

Čo presne robí vaše hnutie?

Máme viacero aktivít, jednou z nich je projekt „živá knižnica“, prístup, ktorý poznáte aj na Slovensku. Snažíme sa predstavovať duchovných, ktorí veria, že podpora LGBT ľudí je v cirkvi potrebná. Potom máme LGBT kresťanov, ktorí sú ochotní podeliť sa o svoje príbehy. Takéto rozhovory sú dôležité najmä pre tých, čo nemajú utvorený názor na LGBT a na to, či by mali byť súčasťou komunity veriacich. Veríme tomu, že keď sa títo ľudia stretnú a vypočujú si niektoré silné príbehy, lepšie pochopia situáciu LGBT ľudí.

Máte nejakú podporu zo strany kňazov?

Našťastie áno. Spolupracujeme s kňazmi katolíckej cirkvi, evanjelickej, kalvínskej. Máme aj podporu malých nových protestantských komunít. Podľa našej skúsenosti s rešpektom sa k tejto veci stavajú iba tí, ktorí majú s ňou nejakú osobnú skúsenosť. To znamená, že sa to týka ich priateľa či členky rodiny, ktorá je LGBT. Hovoriť o zapojení či inklúzii tejto menšiny je veľmi ťažké, ak niekto nič nevie o problémoch, s ktorými žijú. Ak sa ťa nedotkne nejaký konkrétny príbeh, je ťažké pomenovať to ako problém. Preto chceme ľudí scitlivovať, prinášať tieto príbehy. Niektoré z nich sú výnimočné.

My, čo sme založili toto hnutie, Kresťania za gejov, sme všetci heterosexuáli, ale každý má niekoho blízkeho, kto je pre nás dôležitý a kto má zlú skúsenosť, že bol vylúčený, alebo sa s ním zle zaobchádzalo v jeho kresťanskej komunite a to iba pre jeho sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. To je naše poslanie, prinášať a zdieľať tieto príbehy.

Aké hodnoty je dôležité podporovať a rozvíjať v súčasnosti v maďarskej spoločnosti?

Najviac zo všetkého verím v kresťanské hodnoty. Verím v silu otvoreného srdca. To je nevyhnutné pre akékoľvek partnerstvo, akýkoľvek dialóg. Ak si prečítame Bibliu, pochopíme, že čo robil Kristus, bolo, že si sadol na akúkoľvek lavičku či holú zem a rozprával sa s ľuďmi. Vstrebával, čo mu hovorili, bral ich slová a príbehy vážne. Ak by každý z nás urobil iba toto, myslím, že by sme tu mali oveľa krajší svet.


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016