Konflikty

Prečo stojí za to rozprávať sa

V PDCS sa 30 rokov venujeme dialógu. Nahromadili sme veľkú fyzickú aj virtuálnu knižnicu vedomostí a skúseností z toho, ako to robiť, ale aj ako to radšej nerobiť. Ako sa vyhnúť paralelným monológom či izolovaným dialógom v akváriách rovnakých názorov a hodnôt? Skutočný dialóg však predpokladá aj nesúhlas. Bez neho je iba príjemným rozhovorom, ktorý nás hlbšie veľmi neobohatí.


  • Zdieľajte s okolím

    • 12.04.2023 / 4 minúty čítania / prečítané 1161x

Štvrtý ročník Akadémie dialógu sme sa preto rozhodli venovať všetkým, ktorí majú chuť zažiť trochu nepohodlia a prekonať bariéry protichodných názorov. Chceme poskytovať praktické nástroje na to, ako pracovať so sebou. Či ste profesorka na univerzite, vodič autobusu, recepčná alebo ošetrovateľ v nemocnici - naša výzva “Stojí za to rozprávať sa” je pre všetkých a má ponúknuť aktivity, ktoré vedú k otvorenosti, trpezlivosti, hľadaniu, pochopeniu iných a v konečnom dôsledku aj seba.

Výzva vychádza z podobnej iniciatívy, ktorú na Columbia University vypracoval profesor Peter Coleman, autor knihy Cesta von (The Way Out). Zaoberá sa hlbokou polarizáciou - názorovým rozdelením americkej spoločnosti a spôsobmi, ako ju prekonať. Jeho výzvu sme upravili tak, aby zapadla do našich stredoeurópskych pomerov a tiež aby bola prístupná pre každého. Ľudí akčných aj hĺbavých, vizuálne aj audio typy, intelektuálky aj praktikov.

Z čoho vychádzajú ponúkané aktivity?

Odborníci z Columbia University tvrdia, a naša skúsenosť to potvrdzuje, že ak chceme prekonávať bariéry a komunikovať aj napriek rozdielom, potrebujeme tri vlastnosti: Zvedavosť, súcit a odvahu.

Zvedavosť je motorom inovácií, ale aj porozumenia. Ak prestaneme veriť, že všetkému rozumieme a všetko poznáme, otvoria sa nám dvere k iným. Snaha dozvedieť sa viac, pochopiť a nielen bojovať a zvíťaziť so svojou pravdou, je dobrým začiatkom úprimnej otvorenej konverzácie.

Súcit je vlastnosť, ktorá nie je v móde. Evokuje slabosť aj u toho, kto súcití, aj u toho, s kým súcití. Našu kvalitu meriame výkonom. Cení sa sila a krása. Na druhej strane sa čoraz viac hovorí o vyhorení a “bolestiach duše”, ktoré sú aj dôsledkom chýbajúceho súcitu k samému sebe.

Odvaha vyjsť z komfortnej zóny je nevyhnutná pre každý úprimný rozhovor. Až keď rozbijeme ulitu formalít, fráz a takzvanej slušnosti, a odhalíme svoju zraniteľnosť, máme šancu uspieť. Len keď pripustíme, že sa môžeme mýliť, posunieme sa bližšie k pravde.

Podľa Colemana na to, aby sme sa otvorili dialógu, potrebujeme týchto päť schopností: 

  1. Zastaviť sa a zresetovať

  2. Všímať si pozitívne odchýlky

  3. Komplikovať veci, aby sme ich mohli zjednodušiť

  4. Hýbať sa a zladiť navzájom

  5. Vytvoriť si návyk, zvládnuť neúspech a pokračovať

Zastaviť sa a zresetovať

Neisté časy, ako sú tie naše, môžu byť úrodnou pôdou na zmenu našich zakorenených vzorcov – ale iba ak ich využijeme a zaviažeme sa k výraznému resetu; to znamená, že sa dostatočne zastavíme na to, aby sme sa zamysleli nad ďalšou cestou, ktorú si vyberieme. Preto sú súčasťou výzvy aktivity zamerané na odpojenie sa od podnetov, sústredenie na seba, svoje pocity či zážitky. Roztržitá osoba, ktorá má pretlak podnetov a následného stresu, nedokáže vnímať iných a vstúpiť s nimi do plnohodnotného rozhovoru. 

Všímať si pozitívne odchýlky

Keď sa ocitneme uväznení v bludných kruhoch názorových rozdielov a polarizácie, je najlepšie zistiť, čo už funguje. Takže namiesto toho, aby ste sa pokúšali vyriešiť problém nejakou novou myšlienkou alebo programom, najskôr nájdite svetlé body – ľudí alebo programy, ktoré už pracujú na zbližovaní ľudí rôznych názorov. Aj naša výzva sa v určitom bode orientuje na hľadanie spájacích aktivít vo svojom okolí. Nevymýšľajme koleso, netvárme sa, že nič nefunguje. Možno sme len slabo hľadali…

Komplikovať veci, aby sme ich mohli zjednodušiť

Keď ľudia čelia náročným konfliktom, majú sklon predčasne ich zjednodušovať a upadnúť do myslenia My verzus Oni.  Tomu sa môžeme vyhnúť zámerným skomplikovaním života. Rozvíjaním nových návykov myslenia, cítenia a konania, ktoré nám umožňujú tolerovať rozpory, nuansy a protiklady a učiť sa z nich. Naučíme sa nevidieť svet čiernobielo, ale rozlišovať stovky farebných odtieňov. V praxi to znamená hľadať spoločné črty aj s ľuďmi, s ktorými sme si na prvý pohľad veľmi vzdialení. Potom je jednoduchšie pochopiť sa navzájom. Výzva nás podporí v hľadaní nuansov a farieb.

Hýbať sa a zladiť sa navzájom

Keď nás trýznivé konflikty zanechajú v pasci myslenia My či Oni, skúsme pohyb ako liek. Neurovedecké výskumy potvrdzujú, že spoločný fyzický pohyb – bok po boku – podporuje empatiu, nadväzovanie vzťahov a flexibilitu. Preto sa naša výzva zameriava aj na vyhľadanie fyzických aktivít spolu s ľuďmi, ktorí sú “viacrozmerní". Komunitné stretnutia, akokoľvek tematicky zamerané, sú na to ideálnou príležitosťou.

Vytvoriť si návyk, zvládnuť neúspech a pokračovať

Cesta von z “názorovej bažiny” bude ťažká a budeme robiť chyby. Kľúčom v tomto prípade je otvorenosť a schopnosť poučiť sa z neúspechov.  Len nepohodlie a zlyhania nás môžu posunúť vpred. Výzva je pre odvážnych ľudí, ktorí majú v sebe zároveň pokoru a húževnatosť. Nepodarí sa nám možno na prvý pokus vypočuť svokrin monológ. Nevadí, budeme to skúšať znova, možno s niekým iným, možno o nejaký čas, možno pri inej príležitosti…  A vrátime sa k schopnosti zastaviť sa a zresetovať. 

Ako to bude prebiehať?

Výzva trvá dokopy 5 týždňov. Prvý týždeň - “prípravka”, začne úlohami na rozohriatie a aktiváciu. Druhý týždeň začne reálna výzva. Každý zo štyroch týždňov bude mať svoju tému. Vždy v pondelok zverejníme úlohy na daný týždeň.

Každý týždeň budeš mať možnosť plniť úlohy na troch úrovniach náročnosti. Ľahká, ťažká a bonusová. Odporúčame začať z ľahkej úrovne a len po jej zvládnutí prejsť na náročnejšie. Ak ťa téma zaujme, každý týždeň zverejníme aj pár zdrojov pre “potápačov”. Tie si ľudia, ktorí sa chcú do problematiky ponoriť viac, môžu prečítať, pustiť, pozrieť, vypočuť. Ale nie je to povinné. Úlohu zvládneš aj bez čítania, to len pre istotu… 🙂

Výzva bude prebiehať na našom Instagrame, odkazy na ňu a základné informácie zachytíš aj cez Facebook a Linkedin. Všetky info zozbierané a usporiadané nájdeš na podstránke Akadémie dialógu. Ak nestihneš niektoré úlohy, alebo sa chceš vrátiť, či nabehneš na výzvu neskôr, nevadí. Úlohy budú stále otvorené a dostupné. Ak sa chceš niečo opýtať, napíš nám súkromnú správu na jednej z našich sociálnych sietí.

Výzvu ukončíme súťažou. Na zapojenie do súťaže stačí napísať krátku reflexiu toho, ako sa ti vo výzve darilo, čo si sa naučil/a o sebe. Najlepšie príspevky odmeníme zľavou na jesenný kurz Akadémie dialógu a skvele vybranými knižnými cenami. 

#akademiadialogu #rozpravamsa 

Po skončení výzvy ťa pozveme na tréningový kurz Akadémie dialógu. Ten bude na jeseň a bude opäť iný. Poskytne ti tréning zručností pre ťažké dialógy. Prihlasovanie začne v júni.


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016