Klebety z ciest

Pomaly ďalej zájdeš alebo zápisky zo Slou Days v Prahe

Pomalosť a hĺbka vecí nezávisí od miesta, ale od nášho nastavenia ... o čom svedčí aj ďalší ročník tzv. Pomalých dní v Prahe. Priam v rušnom centre Stovežatej, v nákupnom stánku na poslednom poschodí sa diskutovalo o spomalení životného štýlu, obzvlášť módy.


  • Zdieľajte s okolím

    • Katarína Bajzíková

      Katarína Bajzíková

      05.10.2018 / 4 minúty čítania / prečítané 1081x

Tém, inšpiratívnych ľudí a pekných vecičiek bolo hojne. Nechcem ich teraz menovať, lebo zoznam by bol dlhý, ale určite by som aj na niektoré zabudla. Ponúknem vám aspoň môj osobný výber na tému pomalého životného štýlu spojeného s udržateľnou módou, konkrétne efektívny resp. kapsulový šatník.

Ako na kapsulový šatník

Poviete si, že móda je príliš márnivá téma, určená len pre nákupné maniačky a maniakov, návrhárov, modelky, ... Áno aj toto môže byť svet módy, ale aj móda dospela a je pestrofarebná. Takzvaná pomalá a udržateľná móda sa snaží vyrovnať aj s jej tienistou stránkou.

Vedeli ste, že ... 80% ekologickej stopy našich odevov majú na svedomí spotrebitelia - teda fáza užívania a spotreby odevov? Existuje nepísané pravidlo, že by sme si nové oblečenie nemali kupovať, ak nie sme presvedčení, že si ho oblečieme min 30-krát. Propagátorkou tohto spotrebiteľského správania je Livia Firth, zakladateľka konzultantskej spoločnosti Eco-Age. Áno, aj toto máme v rukách, netreba čakať, môžeme konať. Práve jedným z možných návrhov je vytvorenie efektívneho šatníka[1] (Příběh skříně: s. 62 – 63, 73 - 74). Pýtate sa, čo je to za módny výstrelok? V podstate ide o to, že keď otvoríte skriňu nemali by ste mať pocit, že hoci je plná, možno viac ako plná, neviete si z nej nič na seba vybrať. Cieľom kapsulového šatníka, je striedmosť v počte kusov oblečenia, ale zároveň ich vysoká kombinovateľnosť, aby ste z nich vytvorili čo najviac možných outfitov. Stále ťažko predstaviteľné? Možno to bude o niečo jasnejšie po prečítaní ďalších riadkov.

[1] Pomenovanie „efektívny alebo aj kapsulový šatník“ pochádza z anglického originálu „capsule wardrobe“, ktorý po prvý-krát v 70. rokoch použila Susie Faux, majiteľka londýnskeho butiku. Podľa prívržencov tohto prístupu by mal optimálne šatník obsahovať okolo 30 kusov oblečenia, nerátajúc spodné, nočné prádlo a všetko ďalšie oblečenie potrebné pre naše záľuby.

Ak ste pripravení na vytvorenie efektívneho šatníka à la Kamila Vodochovská, žačíname.

Najdôležitejšie na začiatok je mať čas na tento počin, určite sa doň nepúšťať, keď riešite závažné osobné alebo pracovné otázky. Hlavne musíte mať chuť a odvahu objavovať nové veci.

  1. Poslať rozum na dovolenku, čiže neobmedzujte sa a príjemne nalaďte. Vytvorte si obrázkovú aj slovnú koláž, spolu s citátmi, ktoré máte radi a vás nejako vystihujú.

  2. Analýza súčasného stavu šatníka (Vybrať si naj veci – poklady, vyfotiť, vytlačiť až potom vyhodiť aj s vecami, ktoré pravidelne nenosíte) – vytvorenie nákupného zoznamu, podľa ktorého budem nakupovať ďalšie nove kusy šatníka.

  3. Rozvrhnutie času a aktivít (tzv. worklife balance) – s kým sa stretávam a aké aktivity ma čakajú, čiže vedieť aký typ oblečenia budem potrebovať najčastejšie alebo len sporadicky a následne preniesť tieto zistenia aj do nášho šatníka.

  4. Triedenie a zbavovanie sa pokladov (špeciálna sekcia darčeky), veľké, malé veci, veci z nekvalitného materiálu. Tu je veľmi žiaduce sa držať zásady: Vyberať to, čo si chceme ponechať a nie to, čoho sa chceme zbaviť! Vyložiť celý obsah skrine na kopy a postupne vziať do rúk každý jej kúsok a vytriediť, čo zostane a s čím sa rozlúčime. Niekedy je nutné triediť aj viac dní, ale mali by sme to robiť sami a mať hlavne energiu a čas na tento proces. Ak predsa len vznikne kategória – nerozhodnuté, odborníčka odporúča, tieto veci odložiť zo skrine na miesto, kde ich bežne nevidíme a ak počas 2-3 mesiacov po nich nesiahneme, sú taktiež zrelé na vyradenie. Možnosti ich ďalšieho využitia sú rôzne od darovania, výmeny (tzv. swap), poskytnutia na upcykláciu či recykláciu.

  5. Máme radi svoje telo. Odporúča sa pomenovať tie partie, na ktoré sme hrdí a tie, ktoré by sme radšej skryli. Ak teda spoznáme, kde sú naše silné a slabšie stránky, dôležité je práve na tieto časti myslieť aj pri odevoch, aby sme napríklad nápadným doplnkom alebo nevhodným strihom nezvýraznili, to čo by sme mali decentne zakryť.

  6. Klimatické podmienky miest, kde sa pohybujeme by mali mať veľký vplyv aj na výber materiálu a obsah šatníkovej skrine.

  7. Materiál a kvalita alebo čítať, čítať a čítať visačky. Vedieť, aký materiál na sebe nosíme a kde bol pre nás vyrobený, za akých podmienok. V tejto oblasti je veľmi aktívne celosvetové hnutie Fashion Revolution, ktoré má svoje pobočky aj v Českej a Slovenskej republike a pravidelne robí osvetu o tom, ako môžeme zlepšiť podmienky v módnom priemysle.

  8. Farby a ich pôsobenie. Niekto si vystačí s jednou farbou, niekto potrebuje pre svoju spokojnosť pestrú paletu farieb. V zásade platí, že ak si netrúfame na rôzne farebné kombinácie, treba začať základnými farbami a kombinovať odtiene 1 – 2 obľúbenej farby, pokročilí môžu pridať aj vzory.

  9. Osobný zoznam. Ak príde na doplnenie šatníka, je veľmi fajn si pripraviť zoznam vecí, ktoré naozaj potrebujeme a držať sa ho a nechytiť sa do sietí nákupnej mánie a kupovať už po x-tý-krát top či tričko rovnakého strihu a materiálu.

  10. Kapsulovanie - vytváranie z minima kusov odevov v našom šatníku maximálny počet outfitov. Letný top môže poslúžiť aj na jeseň či zimu ako vrchná vrstva na košeľu či šaty alebo úpletový opasok sa môže uviazať na viacero spôsobov a dokonca môže poslúžiť aj ako náhrdelník.

Keď už raz kapsulový šatník vytvoríte, ako sa oň starať, aby vám slúžil čo najdlhšie? V tejto oblasti už existuje viacero blogov, ako na to, aké šetrnejšie pracie prostriedky použiť alebo nepoužiť vôbec. Na ďalšej prednáške Evy Urbanovej na túto tému ma najviac zaujali práve veľmi jednoduché a často-krát intuitívne rady z kategórie „zdravý sedliacky rozum“, ako napríklad: nechať oblečenie pravidelne prevetrávať, lebo mole neznášajú prievan a cédrový olej, neprepĺňať bubon práčky a nepreháňať to ani s množstvom pracieho prostriedku a taktiež neprepísknuť silu pri ručnom praní, aby sme neporušili vlákna našich odevov.

Foto: archív Slou Days

Zamýšľala som sa nad tým kam tieto „pomalé“ podujatia zaradiť, čo chcú povedať a odovzdať svojím návštevníkom. Pre mňa je to hlavne správa, že i menšie komunity, i jednotlivci môžu začať v malom meniť svet tak, ako by si ho predstavovali. Zároveň mám pocit, že niektoré veci som intuitívne robila a postupne dostávam k môjmu obrazu i rám a ďalšiu inšpiráciu. Podobne sa mi to stalo i s kapsulovým šatníkom. Kombinovateľnosť šatníkových kúskov, investícia do kvality na úkor kvantity, nakupovanie podľa zoznamu a nepodliehanie trendom sú kroky, ktoré mám prirodzene zažité. Na ďalšie vylepšenia po Slou Days som pripravená, dokonca sa mi darí ich aj pomaly napĺňať. A čo vy? Je pre vás kapsulový šatník výzva či cesta, po ktorej už kráčate?


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Katarína Bajzíková

    Katarína Bajzíková

    Katarína Bajzíková pracuje v PDCS od roku 2011 ako... Zobraziť viac >

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016