Konflikty

Kto je Tvoj najobľúbenejší ľudskoprávny hrdina?

Na otázky typu, kto je Tvoj najobľúbenejší spevák, herečka, film, hudba, kniha ... sa mi už od čias školských obežníkov odpovedalo veľmi ťažko a v podstate odpovedá stále rovnako rozpačito. Rovnako ťažko sú v každodennom živote uchopiteľné veľké témy ako antirasizmus, antifašizmus, xenofóbia. Nie preto, že by bolo ťažké zaujať jednoznačný postoj, ale k postoju zladiť i správanie a prispôsobiť jazyk, aby sme nepôsobili ako falošní aktivisti a ľudskoprávni intelektuáli.


  • Zdieľajte s okolím

    • Katarína Bajzíková

      Katarína Bajzíková

      09.11.2016 / 4 minúty čítania / prečítané 1024x

V pred dušičkovom období som mala možnosť byť súčasťou konferencie európskej siete UNITED. Jej snahou je spojiť sily proti nacionalizmu, rasizmu, fašizmu a podporiť migrantov a utečencov v Európe. Trikrát ročne pripravuje sieť kampane: 21. marca (Deň proti rasizmu), 20. jún (Deň utečencov) a 9. november (Deň proti fašizmu a antisemitizmu) a dve konferencie. Tohtoročná jesenná edícia bola venovaná „zmierovaniu“ ako hľadať spoločnú cestu rozdelenou minulosťou. Privítalo nás stredisko Červeného kríža v multikultúrnej macedónskej Struge na brehu Ohridského jazera. Jeho mierotvorecký potenciál je históriou osvedčený (v roku 2001 bola podpísaná Ohridská mierová dohoda, ktorá ukončila konflikt medzi Macedónskom a Albánskom) a pri pohľade na jeho pokojnú hladinu, nemohli organizátori vybrať lepšie.

Pokojné Ohridské jazero

Nebola to moja prvá konferencia. Zažila som rôzne druhy od veľmi formálnych, kde rečníci rečnia a publikum počúva až po participatívne, kde sú účastníci aktívne zapájaní do tvorby programu. V prípade UNITED konferencie boli lektormi, facilitátormi workshopov a panelov. Tým bol program pestrý nielen obsahom ale aj úrovňou. Dokonca vznikal počas konferencie. Tak to bolo v takej miere pre mňa prvýkrát. Diskusie boli nielen o, ale predovšetkým s ľuďmi, ktorí denne čelia prejavom rasizmu a náboženskej neznášanlivosti. S utečencami, migrantmi – život hľadajúcimi v pevnosti Európa. Za všetky tie nezabudnuteľné, mrazivé, inšpirujúce životné a pracovné skúsenosti aspoň malý medailón osobností.

Illona a Amiirah

Temperamentná a láskavá Illona, ktorá nerieši politiku a je vďačná za ľudí v jej živote. V mladosti hrdá vodkyňa miestneho pouličného klanu. Dnes „dcéra svojej matky, matka dvoch dcér. Srdcom Rómka, dušou Maďarka, spisovateľka, učiteľka, pedagogička, výskumníčka.“

Citlivá a odvážna Amiirah zo Singapuru čelí viacnásobnej diskriminácii ako žena moslimka vo Fínsku. Aj napriek strachu, ktorý jej prinášajú každodenné situácie, jej mottom je báť sa každým dňom menej. Osobne vďačím Amiirah a Ebenovi za nastavenia zrkadla našim konkrétnym činom a slovám, ktorými sa vyjadrujeme k témam ako rasizmus, diskriminácia. Avšak nie vždy si uvedomujeme, že mnohé stereotypy nimi utvrdzujeme a jatríme rany ľudí, ktorých sa tieto veci bytostne dotýkajú, lebo nemôžu odložiť svoju identitu do kúta, keď to najviac bolí. Keď pre niekoho nie je slovo „neger“ „len“ politicky nekorektný pojem, ale bolestným pripomenutím otroctva, tej časti histórie, kde ľudské bytosti boli zbavené ľudskosti a jednostranne „preklasifikované“ na objekty. Keď vlna neznášanlivosti voči moslimskej komunite v Európe je všade bez rozdielu na miestne reálie a históriu považovaná „len“ za diskrimináciu a nie za konflikt. Vďaka, že ste nami vydržali až do konca.

Banu

Turecká umelkyňa Banu, ktorá pomohla spracovať Zoznam úmrtí utečencov, uchádzačov o azyl, ktorí na ceste do Európy alebo priamo v Európe vďaka imigračným politikám a neadekvátnemu azylovému procesu zaplatili životom. Zoznam vedie sieť UNITED. Banu sa podujala ho dostať medzi širokú verejnosť a spracovala ho ako veľkorozmerné plagáty na verejných priestranstvách veľkomiest, či pre veľkorozmerné plochy alebo galérie po celom svete.

Nasiyo

Opatrná a veselá Nasyio zo Somálska má za sebou drsnú utečeneckú skúsenosť. Sama vo svojich dvadsiatich rokoch žije na Cypre, kde pracuje ako dobrovoľníčka v miestnej mimovládnej organizácii KISA, tlmočí a pomáha ďalším prichádzajúcim utečencom. Jej ťažkú životnú lekciu jej pomáhajú prežiť telefonáty s domovom a otvorené mysle a srdcia ľudí v „pevnosti Európa“.

Energická Nara – krymská Tatarka, ktorá sa s vervou pustila do zdieľania vlastného príbehu, pre hlboký smútok a slzy ho nedokázala vyrozprávať dokonca. Tichý Roman z Ruska, ktorý sa nebojácne ospravedlnil pred všetkými účastníkmi konferencie ukrajinským kolegyniam za anexiu Krymu a verejne sa zaviazal zo svojej „bezvýznamnej“ pozície urobiť všetko pre zmiernenie utrpenia obetí tohto aktu.

Eric

Trefný a vtipný Eric – Parížan, pamätník viacerých konferencií, učiteľ na predmestí Paríža. Rozhodol sa učiť mimo centra preto, aby pomohol deťom prisťahovalcov byť lepšími občanmi a nakoniec oni pomohli jemu sa stať lepším učiteľom.

Majda a Edita

Vďaka Mirkovi za pripomenutie silných životných príbehov vlastných rodičov, ktorí sa spolu stretli a prežili koncentračný tábor Terezín. Vďaka Besnikovi, Seadovi, Majde a Edite za to, že sa podelili o skúsenosti z balkánskej histórie. O potrebe multipersektívneho konceptu histórie, kde si uvedomíme fakt, že často krát udalosti, ktoré vo svojej histórií krajina interpretuje ako svoju „zlatú éru“ môžu znamenať pre iný národ, či komunitu obdobie utláčania a potupy. O neviditeľných vysokých plotoch na Balkáne, ktoré ľudia chcú prekročiť, avšak nemajú k tomu vždy príležitosť. Nevedia sa vymaniť zo svojich ciel, ktoré nakreslili na Balkáne mierové dohody. Aj o tom ako je súčasná mladá generácia žijúca na Balkáne viac uzatvorená ako generácia ich starých rodičov, žijúca v Juhoslávií v duchu hesla „bratstvo v jednote“.

Vďaka mladým entuziastickým a otvoreným mladým ľudom zo CIDu, ktorí logisticky zvládli pripraviť spolu so sieťou UNITED konferenciu práve v Macedónsku. Ukázali aj nadšenie a hrdosť byť súčasťou macedónskej občianskej spoločnosti, ktorá sa nebojí otvárať aj nepríjemné témy ako korupcia na najvyšších miestach - tzv. kauza „ Mercedes pre expremiéra“, ktorý z peňazí daňových poplatníkov zakúpil predražené mercedesy pre vlastné účely. Občania mu tento čin pripomenuli zakúpením starého mercedesu oblepeného nepravými bankovkami, za ktoré ich nakúpil.

Vďaka všetkým, ktorí sa v Turecku, Grécku alebo v Macedónsku snažíte zmierniť útrapy utečencov na ich ceste k brehom Európy. Vďaka všetkým za diskusie, ktoré neboli iba pre vyplnenie spoločného času. Pre mňa ste ľudia, ktorí ste mi venovali váš čas a neváhali zdieľať vaše názory, skúsenosti. Vyzvali ste ma k reflektovaniu vlastných postojov, slov, činov. Inšpirovali. Ste hrdinovia každodenného života, ktorých som osobne stretla. Vďaka.

Západ slnka nad Ohridským jazerom


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Katarína Bajzíková

    Katarína Bajzíková

    Katarína Bajzíková pracuje v PDCS od roku 2011 ako... Zobraziť viac >

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016