Konflikty

Vyjadrenie k súčasným udalostiam v USA a vo svete

PDCS sa vždy usilovalo o posilnenie mierových aktivít, nenásilnej komunikácie, o liberálnu demokraciu, podporu deliberácie a transformácie konfliktov v spoločnosti. Súcitíme s ľuďmi, ktorí sú konfrontovaní s rasizmom a nespravodlivosťou. Ak sa to deje kdekoľvek na svete, týka sa nás to rovnako, ako by sa to dialo u nás. Preto cítime, že v časoch silnej polarizácie spoločnosti, keď sme svedkami zbytočnej eskalácie napätia a porušovania občianskych práv (napríklad v podobe neadekvátnej policajnej brutality) je potrebné verejne vyjadriť náš postoj.


  • Zdieľajte s okolím

    • Dušan Ondrušek

      Dušan Ondrušek

      10.06.2020 / 3 minúty čítania / prečítané 2919x

Pripájame sa k stanovisku, ktoré sformulovala naša partnerská inštitúcia v USA Partners Global na ich webstránke (skrátený preklad textu z 5. júna 2020 uvádzame nižšie).

PartnersGlobal vždy podporovalo hlas a činy tých, ktorých najviac postihla nespravodlivosť alebo násilie kdekoľvek na svete. Rovnako dnes chceme počuť hlasy čiernych ľudí v USA, ľudí, ktorí sú v popredí hnutí za rasovú spravodlivosť a aktivizmus, a chceme sa od nich učiť.

V PartnersGlobal sme sa tento týždeň zaoberali aj vnútornou reflexiou. Rozprávali sme sa nielen o tom, ako prežívame hrozivé policajné násilie z minulého týždňa, ale aj ako vidíme dlhodobé účinky systémového rasizmu na našich zamestnancoch, našu misiu, či celú spoločnosť. Amerika bola postavená na genocíde pôvodných obyvateľov, na zotročení a práci Afričanov; rasizmus, sexizmus a koncentrácia bohatstva a moci boli základom hlboko nespravodlivej spoločnosti. Vieme, že práca v boji proti rasizmu je náročná a často bolestivá, ale odmietame nevidieť to alebo ostať ticho. Chceme zdieľať niektoré z týchto úvah a odhodlanie zmeniť náš kolektívny zármutok na skutky.

Za inšpiráciu považujeme výzvu Brittany Packnett Cunningham, ktorá pracuje s radikálnou predstavou spravodlivejšieho sveta.  Je to svet, ktorý nestojí len na polícii, kde sa komunity starajú o vlastnú bezpečnosť a čierni ľudia sa nemusia báť o svoje životy. Momentálne v takom svete nežijeme. Sme svedkami výlevov hnevu, bolesti a frustrácie. Brittany nás vedie k tomu, aby sme „plánovali od konca“. Aký je konečný stav, ku ktorému sa chceme dopracovať? Tam začnime. Rektor Univerzity Greensboro v Severnej Karolíne, Frank Gilliam, hovorí, že vieme, ako vyzerá dobré vzdelanie, vieme, ako vyzerá kvalitná zdravotná starostlivosť a dokonca vieme, ako reformovať systém trestného súdnictva. Musíme obnoviť zmysel nášho spoločného bytia a podporiť vôľu verejnosťi zmeniť spôsob fungovania verejných inštitúcií v USA tak, aby so všetkými ľuďmi zaobchádzali spravodlivo. Rashad Robinson, prezident spoločnosti Color of Change, nám zase pripomína, že my sme tou zmenou, na ktorú sme čakali. Že sme to my, kto má silu zmeniť kolektívny príbeh našej krajiny. Počúvame tieto inšpiratívne hlasy a podporujeme príklady reforiem založených na dôkazoch, tvoríme priestor pre líderstvo mladých aktivistov a ich konkrétne činnosti.  

  • Je dôležité jasne pomenovať vznikajúcu nespravodlivosť a postaviť sa proti nej. Vražda Georgea Floyda, Breonny Taylor, Ahmauda Arbery a Tonyho McDade, ako aj tisícky ďalších vrážd, či obťažovanie neozbrojených (a často aj nepomenovaných) čiernych občanov v našej krajine, vyvoláva pobúrenie a výzvy občanov, ktorí sú už unavení z beztrestného vraždenia nevinných čiernych občanov, k zmene. Zdieľame toto pobúrenie. Vyjadrujeme solidaritu protestujúcim a hnutiu Black Lives Matter.

  • Uznávame, oceňujeme a nasledujeme stovky a tisíce organizácií a aktivistov, ktorí už desaťročia pracujú na rasovej spravodlivosti, reforme trestného práva a na znižovaní policajnej brutality a násilia v USA. V Spojených štátoch je potrebná systémová zmena na odstránenie nadradenosti bielej rasy. Podporujeme ich prácu a vážime si spojencov zo súkromného sektora.

  • Ako odborníci na medzinárodný rozvoj a budovanie mieru v iných krajinách veríme v hodnotu a dôstojnosť každej ľudskej bytosti a sme si vedomí miery násilia voči černochom. Dodržiavame zásady pozitívneho mieru a potreby odstrániť aj systémové a štrukturálne násilie, nielen fyzické násilie. Budeme naďalej podporovať zásadnú úlohu občianskej spoločnosti, aby kriticky dohliadala na zodpovednosť vlády a bezpečnostného sektora za svoje činy. Sieť našich medzinárodných partnerov a kolegovia z celého sveta nadobudli užitočné poznanie, o ktoré sa s nami delia. Globálna solidarita proti rasizmu a policajnej brutalite v USA je viditeľná a program PartnersGlobal bude aj naďalej slúžiť ako prostriedok na zdieľanie týchto skúseností.

  • Zaväzujeme sa predovšetkým začať so zmenami u seba, počnúc našimi zamestnancami, našimi partnermi a poslaním. V PartnersGlobal sme hrdí na rozmanitosť nášho tímu. Súčasná kríza a intenzívny proces sebareflexie zvýšili našu citlivosť a povedomie o organizačných postupoch, ktoré propagujú privilégiá bielych. Oblasť medzinárodného rozvoja je oblasťou, v ktorej má biela rasa značnú mocenskú prevahu a naďalej sa pohybujeme v binárnom myslení, ktoré delí svet na prvý a tretí (first world vs. third world), či na globálny juh a globálny sever. Libérijský akademik, aktivista a autor Robtel Neajai Pailey hovorí o presadzovaní „bieleho pohľadu“ na rozvoj. Naše koncepcie sú založené na neokoloniálnych konštruktoch, kde vôľa darcov  často zatieni skutočné potreby ľudí v teréne. PartnersGlobal je hrdé na to, že sa od svojho založenia zameriava na uprednostňovanie miestnych potrieb a hlasov. Neuspokojíme sa s tým a musíme znásobiť naše úsilie o nápravu implicitných predsudkov. Tie sa dostali aj do našich vlastných činností, praktík a pohľadov na svet. Musíme pokračovať v spolupráci s našimi partnermi a rovesníkmi v tejto oblasti, aby sme zaistili nielen odstraňovanie zaujatosti, ale aj prístup k rozmanitosti a inklúzii.

  • Ide o dlhodobú prácu pre personálne, organizačné, inštitucionálne a spoločenské zmeny. V PartnersGlobal sme pripravení na túto výzvu. Vieme si ju predstaviť. Budeme súčasťou vytvárania tohto nového príbehu, ktorý sa začína v každom z nás, a potom budeme konať tak, aby sme zdieľali spoločný cieľ a vytvárali verejný tlak na skutočné inštitucionálne a štrukturálne zmeny.

Dúfame, že to rovnako cítite aj vy.

Ako hovorí Dr. Cornel West, "Spravodlivosť je vyjadrením lásky v živote spoločnosti".


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016