Osobnostný rozvoj

Forma? Obsah?

Končila som gymnázium. Pol roka predtým sa celá krajina postavila proti režimu a teraz sa postupne menila. Demonštrácie na námestiach vystriedali politické relácie v televízii a staré učebnice nahradili profesori dejepisu a občianskej otvorenými debatami o nich. Niekto pozeral a rozprával, väčšina sa tvárila, že sú to vlastne voľné hodiny.


  • Zdieľajte s okolím

    • Marie Stracenská

      Marie Stracenská

      27.02.2018 / 1 minúta čítania / prečítané 1384x

Bol pondelok a v nedeľu sme diskusiu doma pozerali všetci. Mohutný moderátor mal štyroch hostí, snažil sa ich obracať, ale nedali sa. Každý presadzoval svoje. Jeden z hostí bol výraznejší ako ostatní. Ale keď sa relácia skončila, pozreli sme sa s mamou na seba. Hovoril vzletne. Prevýšil všetkých. Každý si ho musel zapamätať. Ale... nepovedal dokopy nič. „Počuli ste ho?“, opýtala sa učiteľka na hodine. Počuli. A tým, ktorí sa pozerali, sa zdal skvelý. „Prepáčte. Čo si z jeho rozprávania pamätáte? Nejakú konkrétnu vec?“, opýtala som sa. Trieda na mňa prekvapivo pozrela. Vtedy po prvý raz v živote som pochopila víťazstvo formy nad obsahom. Ostala som sama s názorom, že je úžasné byť viditeľný, ale len to nestačí.

Byť výrazný bez obsahu je málo. Ale mať skvelý obsah a zabiť ho strašnou prezentáciou je rovnako nedostatočné. Nie každý má charizmu lídra Steva Jobsa, ani humor pastora Marka Gugora, ani prirodzenosť bývalého amerického prezidenta Barracka Obamu. Dá sa však nimi nechať inšpirovať. No občas mnohí z nás potrebujú zaujať, presvedčiť, informovať, možno vyjednať, ukázať sa v dobrom svetle, zažiariť. Prekonať trému, byť lepší, než kolega, získať peniaze sebavedomým a presvedčivým rozprávaním. Jasné, že sa to nedá naučiť za deň ani za dva. No dá sa cvičiť a naučiť sa nové, praktické tipy, ako si pomôcť. Dá sa hľadať svoje silné stránky a na nich potom stavať. V PDCS o tom hovoríme na kurze Ako vystupovať presvedčivo. Budete mať možnosť konfrontovať vlastné skúsenosti s inými a pýtať sa na všetko, čo potrebujete o vystupovaní a rozprávaní vedieť.

Dva dni života sa dajú stráviť aj oveľa menej užitočne :).


    • Komunity
    • Hodnotové konflikty
    • Európa

  • Môže sa vám ozvať naša Monika?

    Ak chcete mať čerstvé informácie o našich lunchseminároch, otvorených kurzoch, konferenciách, či vzdelávacích olovrantoch, nechajte nám na vás kontakt. Sľubujeme, že vás nebudeme otravovať :).

    Prihlásiť sa na odber noviniek
  • Monika Straková - Riaditeľka kancelárie

    Monika Straková

    Riaditeľka kancelárie


    / +421 2 5292 5016